FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga J. Jurčevića "Bleiburg - Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima"

ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Knjigu povjesničara Josipa Jurčevića"Bleiburg - Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima" predstavili suvečeras u Zagrebu nakladnici - Dokumentacijsko-informacijskosredište, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran i Hrvatsko društvopolitičkih zatvorenika (HDPZ).
ZAGREB, 12. svibnja 2005. (Hina) - Knjigu povjesničara Josipa Jurčevića "Bleiburg - Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima" predstavili su večeras u Zagrebu nakladnici - Dokumentacijsko-informacijsko središte, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ).

U prepunoj dvorani Novinarskoga doma o knjizi su govorili povjesničar Dragutin Pavličević, akademik Dubravko Jelčić, predsjednik HDPZ-a Jure Knezović i novinar Tihomir Dujmović.

Pavličević je istaknuo kako su u knjizi objavljeni dokumenti koji pokazuju kako su iza svih represija u poslijeratnoj Hrvatskoj stajali "partijski organi koji se ničim ne mogu amnestirati".

Akademik Jelčić podsjetio je kako zločini jugoslavenske komunističke vojske još ni do danas nisu dovoljno istraženi. Njihovi zločini nisu bili pojedinačni, ni samovoljni, nego smišljeno proračunati s dalekosežnim posljedicama, ustvrdio je.

Jelčić je podsjetio na podatak slovenskih povjesničara, koji su nedavno utvrdili da samo u jednoj masovnoj grobnici u Sloveniji od 40 tisuća žrtava, njih 30 tisuća su Hrvati.

U masovnim grobištima po do sada utvrđenim podatcima slovenskih povjesničara smaknute su 192 tisuće Hrvata, rekao je Jelčić dodavši kako je u marševima smrti i logorima izvan Slovenije do Srijema i Vojvodine likvidirano još toliko Hrvata.

U zločinima oko Bleiburga više nego sramotno ponijele su se neke zapadne sile, a posebno Velika Britanija, rekao je Jelčić dodavši kako je zbog svoje uloge u tim zločinima nedavno produljila zabranu za još 30 godina na korištenje arhivske građe vezane uz svibanjske događaje 1945. na Bleiburškom polju u Austriji.

Predsjednik HDPZ-a Jure Knezović pozvao je Hrvatski sabor da svoja dugovanja prema hrvatskim političkim zatvorenicima pretvori u zakladu kojom bi se financirala istraživanja o stradanju hrvatskoga naroda.

Na večerašnjem predstavljanju knjige pjesnik Mario Bilić govorio je stihove svoje pjesme "Za grob im se znati ne će".

Knjiga "Bleiburg - Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima" (438 str.) u tri dijela obrađuje povijesne okolnosti nastanka totalitarne vlasti u drugoj Jugoslaviji, represivnost jugoslavenskoga sustava u Hrvatskoj 1945. i jugoslavenske poratne zločine nad Hrvatima. Na kraju knjige objavljeni su izvori i literatura, popis kratica, kazalo zemljopisnih pojmova i osobnih imena.

Josip Jurčević (1951.) profesor je povijesti XX. stoljeća na Hrvatskim studijama. Suautor je više knjiga, a samostalno je objavio knjigu "Nastanak jasenovačkoga mita".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙