FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Izložba "Schiele, Klimt, Kokoschka i drugi skandali"

BEČ, 12. svibnja 2005. (Hina) - Izložba "Gola istina" s podnaslovom"Schiele, Klimt, Kokoschka i drugi skandali" večeras će biti otvorenau bečkom "Leopold muzeju", a prikazat će izabrana djela EgonaSchielea, Gustava Klimta i Oscara Kokoschke kao i Antona Koliga iRicharda Gerstla koja su oko 1900. izazivala skandale u bečkojumjetnosti.
BEČ, 12. svibnja 2005. (Hina) - Izložba "Gola istina" s podnaslovom "Schiele, Klimt, Kokoschka i drugi skandali" večeras će biti otvorena u bečkom "Leopold muzeju", a prikazat će izabrana djela Egona Schielea, Gustava Klimta i Oscara Kokoschke kao i Antona Koliga i Richarda Gerstla koja su oko 1900. izazivala skandale u bečkoj umjetnosti.

"Izložba je prikaz i uvid kako su umjetnički skandali utjecali na daljnje stvaralaštvo tih austrijskih umjetnika na prijelazu stoljeća i kakvu su prekretnicu predstavljali u razvoju modernog slikarstva", rekao je na konferenciji za novinstvo danas u Beču u povodu otvorenja izložbe direktor "Leopold muzeja" Rudolf Leopold.

Uvod u izložbu čine novinski članci pod nazivom "Skandali nastaju u medijima", a čini je više od 180 radova - crteža, ulja na platnu, gvaševa i plakata. Osnovna tema izložbe je prikaz golog tijela - trudnoća, erotika, seksualnost, borba spolova, pubertet - teme koje su oko 1900. izazivale velika uzbuđenja u građanskom konzervativnom bečkom društvu.

Egon Schiele bio je posebno pogođen - zbog ekspresionističkog prikaza golog tijela na crtežu "Djevojčica" morao je u zatvor. Neka od njegovih djela označena su kao pornografija i bila su spaljena.

Gustav Klimt je 1894. dobio nalog da naslika tri djela za aulu bečkog sveučilišta. Umjesto priznanja, zbog prikaza gole žene u trudnoći - u pozadini ornamentika Jugenstila, doživio je gorku kritiku te je ta djela 1905. ponovno sam otkupio.

Izložba je otvorena do 22. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙