FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 11. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Osnivanje društva s ograničenom odgovornosti prva je usluga koju će građani i poduzetnici moći obavljati na šalterima novog Vladina servisa HITRO.HR, a idući tjedan započet će se i s uslugom otvaranja obrta, odnosno izdavanja obrtnice, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas prvi servis HITRO.HR u zgradi FINA-e. Servis HITRO.HR naziv je za projekt One Stop Shopa, koji građanima i poduzetnicima treba olakšati obavljanje upravnih i administrativnih postupaka, omogućiti im brži i jednostavniji pristup informacijama, komunikaciju s tijelima državne uprave. Prva u nizu usluga koje će nuditi servis HITRO.HR je osnivanje društva s ograničenom odgovornosti.

ZAGREB - Nagodba između Uprave Sljemena i Sindikata poljoprivrede, kojom se utvrđuju način i rokovi za podmirenje radničkih potraživanja, usuglašena je i njezine su odredbe prihvatljive za obje strane, ali sindikat i dalje odbija potpisati nagodbu dok se za njezino ostvarenje ne pronađe kvalitetan jamac. "Ne uvjetujemo da garanciju na potpisano pruži Vlada, već to može biti bilo koja financijska institucija, osiguravajuće društvo, banka, Hrvatski fond za privatizaciju itd., netko tko će radnicima isplatiti potraživanja u slučaju da to poslodavac u dogovorenom roku ne učini", kazao je danas nakon razgovora u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo regionalni povjerenik sindikata Ivica Rogić.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede odbacilo je danas kao "proizvoljne i nestručno utemeljene" tvrdnje Udruge za uzgoj i tov junadi "Baby beef" kako goveđe meso uvezeno ove godine iz Brazila nije provjereno te da se radi o mesu bez dokaza podrijetla. Iz Ministarstva ističu kako je u ovoj godini uvezeno samo 40-tak tona goveđeg mesa iz Brazila, da je taj uvoz obavljen u skladu sa svim normama i u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, Zakonom o hrani i ostalim propisima i važećim naredbama kao i međunarodnim ugovorima (EU, WTO) te na temelju rješenja Ministarstva o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih prepreka za uvoz.

ZAGREB - Deset novih policijskih automobila koji bi od petka po hrvatskim autocestama trebali početi hvatati i najbrže vozače-prekršitelje predstavljeno je danas u Ravnateljstvu policije. Deset automobila, većinom "vw passata" sa snažnim V6 motorima, i oprema za njih plaćena je oko dva milijuna kuna, a u policiji ističu da je riječ o automobilima koji su sposobni za presretanja i najbržih prekršitelja. Da bi uređaj snimio i izmjerio prekoračenje brzine policajci će prekršitelja morati pratiti najmanje 300 metara, nakon čega će prekršitelja presresti i otpratiti do prvog odmorišta ili javiti drugoj ophodnji da dočeka prebrzog vozača.

ZAGREB - Pravilnik o javnosti rada Hrvatskog Sabora i njegovih radnih tijela na koji se čeka već desetak godina, zapravo će samo formalizirati postojeću praksu, tumače danas u Saboru. Taj dokument što ga je predložilo saborsko Predsjedništvo 'ozakonjuje' već prisutnu praksu u pogledu organiziranih posjeta građana, saborskih prijenosa, akreditiranja novinara itd. Građani koji organizirano žele posjetiti Sabor to mogu učiniti samo u grupi do najviše 50 osoba, a najaviti se moraju pet dana ranije. Novinarima ostaje obveza akreditiranja, s tim da bi im u roku od 30 dana od dana stupnja na snagu pravilnika, tajnik Sabora trebao izdati nove akreditacije, odnosno registracijske kartice.

ZAGREB - Hrvatski biskupi, okupljeni u Zagrebu na proljetnom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, uputili su danas vjernicima i građanima poruku uoči predstojećih lokalnih izbora. Biskupi pozivaju vjernike i građane da u ime odgovornosti za budućnost svoje obitelji i društva, izađu na izbore, koji će se održati na svetkovinu Duhova, 15. svibnja, i svoje povjerenje daju kandidatima koji se odlikuju poštenjem, požrtvovnošću, stručnošću, moralnim vrlinama i koji su osjetljivi za nacionalne interese, poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti i prava svakog čovjeka.

ZAGREB - Katolička Udruga Radio Marija uputila je danas otvoreno pismo OESS-u s pitanjem je su li u toj organizaciji prije davanja potpore Zlikavcima pogledali i analizirali sadržaj tog satiričkog crtanog serijala. U Udruzi Radio Marija, koja peticijom s gotovo 43 tisuće potpisa traži od HTV-a skidanje Zlikavaca s programa, ne slažu se s OESS-ovim stavom da su satirični programi poput Zlikavaca izraz građanske i medijske slobode. Smatraju da nije riječ o slobodi govora, već govoru mržnje, nesnošljivosti i omalovažavanju, a kao primjer navode da su u jednoj od epizoda vjernici uspoređeni s "izmetom".

ZAGREB - Poticajne mjere hrvatske Vlade i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za razvoj malog i srednjeg poduzetništva bile su glavne teme radnog ručka članova Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca sa potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Damirom Polančecom. Oko 180 poduzetnika uputilo je Polančecu niz prijedloga i pitanja u vezi s tim poticajima, rekao je nakon sastanka predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika Alan Žepec. Upitan je li današnji sastanak bio 'pomirbeni' između HUP-a i Vlade nakon njihovih nedavnih međusobnih javnih nesuglasica, predsjednik HUP-a Emil Tedeschi naglasio je da nema sukoba HUP-a i Vlade već da je HUP možda samo koncizno iznio svoje stavove o potrebi za reformama.

KARLOVAC - Predstavnici liste Hrvatske narodne stranke za Skupštinu Karlovačke županije predstavili su danas na konferenciji za novinare u Karlovcu svoj izborni program, istaknuvši posebno brigu o izvorima pitke vode i gospodarenju vodom, o rastu društvenog standarda i poboljšanju javne uprave. Nositelj liste Darko Šantić predstavio je plan izrade strategije gospodarenja vodom kao strateškom sirovinom, za čiji je završetak predviđen rok od dvije godine.

ZAGREB - Hrvatski nezavisni demokrati (HND) predstavili su danas listu i program za Grad Zagreb pod sloganom "Zagrepčani za Zagreb" i čovjek u centru zbivanja, mjerilo svih stvari. Nositelj liste broj 13 HND-a Miroslav Folnegović-Hulec rekao je na konferenciji za novinare. Borit ćemo se za Zagreb moderan, industrijski, obrtnički i turistički grad, koji će imati svjetsku Zračnu luku, novi generalni urbanistički plan (GUP), koji će se ozakoniti na rok od 20 godina kako bi se izbjegla korupcija te zbrinjavanje otpada po uzoru na Beč, rekao je Folnegović-Hulec. Otvorit ćemo Kongresni centar i dati mu ime dr. Franjo Tuđman, rekao je.

SPLIT - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na današnjoj je konferenciji za novinare splitske gradske koalicije HSLS-ASH-DSU rekao "kako je smiješno da država od 4,5 milijuna stanovnika ima samo jedan centar moći, jer u zemlji bi trebalo biti najmanje 15 takvih centara". Po njegovim riječima, neovisno tko je na vlasti, HDZ ili SDP, nitko nije pokazao volju za decentralizacijom, a zakon o lokalnoj upravi mijenjao se tri puta, ali samo kozmetički. Obeshrabreni gradovi i županije ne koriste ni one ovlasti koje imaju za dobrobit građana, jer njihove ovlasti nisu praćene financijskom podlogom, rekao je Čehok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙