FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: Stručni skup o Dragutinu Horkiću

SLAVONSKI BROD, 11. svibnja 2005. (Hina) - U povodu 80. obljetnicerođenja književnika Dragutina Horkića slavonskobrodski ogranak Maticehrvatske priredio je danas znanstveno-stručni kolokvij o njegovudjelu.
SLAVONSKI BROD, 11. svibnja 2005. (Hina) - U povodu 80. obljetnice rođenja književnika Dragutina Horkića slavonskobrodski ogranak Matice hrvatske priredio je danas znanstveno-stručni kolokvij o njegovu djelu.

Rodom Brođanin, Horkić danas živi u Bregani, no, kako sam kaže, još je čvrsto vezan uz rodni grad pa pomno prati sva brodska zbivanja.

I njegovo književno djelo, drži publicist Slavko Mirković, ima "ishodište u brodskim duhovnim i vizualnim prostorima". Govoreći na skupu, Mirković je ocijenio kako je po tematici Horkić najbrodskiji pisac, kako je rekao, "kustos njegova građanskoga života s duboko utisnutim savskim vodenim žigom". Posebno se to odnosi, rekao je, na djela "Čađave zgode" i "Nizvodno Ivani", za koja je i nagrađivan.

O Horkićevu mjestu u suvremenoj hrvatskoj književnosti govorila je prof. Jasna Ažman, književnik Miroslav Mađer predstavio je njegovu poeziju, a novinarka Dunja Vanić knjigu "Safari s povećalom".

Horkić je u Brodu proveo djetinjstvo i pohađao gimnaziju. Nakon svršetka studija hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sav je radni vijek proveo kao novinar i urednik u obrazovnim programima Radio televizije Zagreb. Objavio je 12 knjiga, a uz književni i publicistički rad bavi se i prevođenjem.

Znanstveno-stručni skup o Horkićevu djelu dio je programa proslave Dana grada, 16. svibnja. Tada će zajedno s ostalim nagrađenima i Dragutin Horkić primiti Grb grada Broda koji mu je Gradsko vijeće dodijelilo za ukupno književno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙