FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Hitrecov roman "Kolarovi"

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Roman Hrvoja Hitreca "Kolarovi"predstavljen je večeras na tribini "Hrvatsko slovo uživo", uzagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Roman Hrvoja Hitreca "Kolarovi" predstavljen je večeras na tribini "Hrvatsko slovo uživo", u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi.

O "Kolarevima" su govorili akademik Dubravko Jelčić i autor, a izvatke iz romana čitao je dramski umjetnik Zlatko Vitez.

Hitrec je prvi dio romana napisao 1987. kad je objavljen pod nazivom "Ljubavi na crnom baršunu", i kroz njeg progovara o sudbini hrvatske obitelji od ubojstva Stjepana Radića do 1945.

Drugi dio romana vremenski prati njihovu sudbinu do 1990., a treći do završetka oslobodilačkoga pothvata "Oluja" 1995..

Kolarevi su svojevrsna hrvatska kronika 20. stoljeća, i Hitrec u njoj donosi galeriju likova i tipova, rekao je akademik Jelčić, naglasivši da roman prati duhovna strujanja vremena.

Takođe je istaknuo kako je Hitrec stvorio originalan jezični amalgam, nastao jezičnim prožimanjem različitih hrvatskih jezičnih stilova.

Akademik Dubravko Jelčić ocijenio je kako se Hitrecov roman "Kolarovi, unatoč tomu što spada u sam vrh suvremene hrvatske književnosti, namjerno prešućuje u našoj javnosti.

Roman Hrvoja Hitreca "Kolarevi" objavio je 2004. zagrebački nakladnik Školska knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙