FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić se nada pregovorima o SSP ove jeseni

SARAJEVO,25. travnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosnei Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u ponedjeljak da očekuje da binjegova zemlja krajem svibnja mogla dobiti "zeleno svjetlo" Europskekomisije za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji ipridruživanju Europskoj uniji (EU).
SARAJEVO,25. travnja 2005.(Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je u ponedjeljak da očekuje da bi njegova zemlja krajem svibnja mogla dobiti "zeleno svjetlo" Europske komisije za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji (EU).

U obraćanju zastupnicima u Domu naroda Parlamenta BiH koje je izvijestio o tijeku provedbe zadaća što ih je država dobila kao sastavni dio studije izvedivosti, Terzić je ustvrdio da je do sada obavljeno "95 posto" postavljenih reformskih ciljeva.

Bude li ostatak posla obavljen u sljedećih mjesec dana, kazao je Terzić, Europska komisija mogla bi se suglasiti s početkom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji bi vjerojatno uslijedili tijekom jeseni.

Terzić je međutim upozorio da prije toga treba rješiti još neka krupna politička pitanja poput donošenja zakona o javnom radio-televizijskom sustavu, reforme policije i uređenju statusa ombudsmana odgovarajućim zakonom.

Europska komisija, kako to proistječe iz pisma što ga je Terziću nedavno uputio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, također dosljedno inzistira na punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Terzić drži da to ipak nije pitanje koje bi onemogućilo početak pregovora s EU za razliku od drugih obveza koje BiH mora ispuniti.

Reforma policije problem je koji upravo pokušavaju riješiti lideri najznačajnijih političkih stranaka u BiH, na trodnevnom sastanku na planini Vlašić.

Uz posredovanje visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna oni pokušavaju dogovoriti model ujedinjavanja 14 postojećih policijskih struktura i njihovo stavljanje pod nadzor države.

Zakon o RTV sustavu i dalje je "na čekanju" zbog inzistiranja hrvatskih zastupnika u Parlamentu BiH na uspostavi posebnog TV kanala na hrvatskom jeziku.

Takav zahtjev ne prihvaćaju ni domaće vlasti ni međunarodna zajednica s obrazloženjem da je on nerealan i u nesuglasju sa stvarnim potrebama i mogućnostima države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙