FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljaci bojkotiraju Boljšoj teatar zbog politike

VARŠAVA, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Slavna baletna trupamoskovskog Boljšoj teatra skratila je u utorak svoju turneju poPoljskoj zbog masovnih otkazivanja ulaznica za koje organizatoriokrivljuju sve veće političke napetosti između Poljske i Rusije.
VARŠAVA, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Slavna baletna trupa moskovskog Boljšoj teatra skratila je u utorak svoju turneju po Poljskoj zbog masovnih otkazivanja ulaznica za koje organizatori okrivljuju sve veće političke napetosti između Poljske i Rusije.

Poljska i Rusija u diplomatskom su sporu zbog naslijeđa komunističke prošlosti kada je Varšava bila satelit sovjetske Moskve.

Napetosti su osobito došle do izražaja uoči grandiozne proslave 60. godišnjice poraza nacističke Njemačke u Moskvi, što je za mnoge u istočnoj Europi značilo i početak gotovo polustoljetne sovjetske dominacije.

"Prodaja karata smanjivala se kako se približavala proslava Dana pobjede u Moskvi. Nismo imali drugog izbora doli otkazati", rekao je organizator gostovanja Wojciech Wojtanowski, dodajući da je otkazano šest od preostalih 15 predstava.

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski izložio se oštrim kritikama oporbe zbog odluke da nazoči proslavi u Moskvi, a mjesni mediji o tom su pitanju raspravljali tjednima.

"Mislim da je to bila kap koja je prelila čašu. Premda Poljaci vole Boljšoj teatar, odlučili su bojkotirati predstave", rekao je Wojtanowski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙