FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više kandidata na egipatskim predsjedničkim izborima

KAIRO, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Egipatski parlament u utorakje glasovao za promjenu ustava kako bi omogućio predsjedničke izbore sviše od jednoga kandidata, unatoč oporbenim prigovorima da će noviuvjeti spriječiti istinsko nadmetanje.
KAIRO, 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Egipatski parlament u utorak je glasovao za promjenu ustava kako bi omogućio predsjedničke izbore s više od jednoga kandidata, unatoč oporbenim prigovorima da će novi uvjeti spriječiti istinsko nadmetanje.

Amandmani su dobili podršku 405 od 454 člana Narodne skupštine, donjega doma egipatskog parlamenta koji jedini ima zakonodavnu moć, rekao je predsjednik parlamenta Fathi Sorour.

Pripadnici oporbe protivili su se tekstu amandmana i tvrdili da postavlja nemoguće uvjete nezavisnim kandidatima, a da se nakon ovogodišnjih izbora čak ni priznate stranke neće moći kandidirati.

Predsjednik Hosni Mubarak (77) na vlasti je od 1981. Još nije rekao hoće li tražiti peti šestogodišnji mandat, ali uglavnom se očekuje da će na rujanskim izborima sudjelovati i pobijediti.

Prema starom sustavu koji je bio na snazi od pedesetih godina prošloga stoljeća, parlament je izabirao jednoga predsjedničkog kandidata, a Egipćani su samo mogli referendumom odlučiti jesu li za ili protiv njega.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙