FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Egiptu pronađena sjajno uščuvana mumija

KAIRO, 4. svibnja 2005. (Hina/AP) - Jako očuvana 2.300 godina staramumija prekrivena zlatnom maskom i prekrasno obojenim crtežima bogovai božica otkrivena je u kompleksu piramida Saqqara blizu Kaira uEgiptu.
KAIRO, 4. svibnja 2005. (Hina/AP) - Jako očuvana 2.300 godina stara mumija prekrivena zlatnom maskom i prekrasno obojenim crtežima bogova i božica otkrivena je u kompleksu piramida Saqqara blizu Kaira u Egiptu.

Neidentificirana mumija iz 30. faraonske dinastije bila je u drvenom sarkofagu pokopana u pješčanu grobnicu dubine deset metara kada ju je nedavno otkrila skupina egipatskih arheologa.

"Otkrili smo možda najljepšu mumiju ikad otkrivenu u Egiptu", rekao je Zahi Hawass, šef Egipatskog vrhovnog vijeća za starine.

Dodao je da će stručnjaci pokušati CT tehnologijom idućega tjedna otkriti pojedinosti o mumiji. Nakon toga bit će izložena u muzeju Imhotepa, slavnog arhitekta koji je dizajnirao Stepenastu piramidu, najstariju takvu građevinu u Egiptu.

Mumija je bila pokopana u nekropolama kralja Tetia, drevnom groblju na kojem se nalaze deseci pogrebnih komora i lažnih ulaza koji, po vjerovanju drevnih Egipćana, služe dušama mrtvaca da napuste grobnice.

Nekropole leže uz uništenu piramidu Tetija, vladara 6. faraonske dinastije iz razdoblja od prije više od 4.300 godina.

Hawas je rekao da je u Saqqari otkrivena i dosad nepoznata piramida koja će biti prikazana javnosti za dva mjeseca.

Saqqara, oko 8 kilometara južno od Kaira, jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Egiptu bogato starim hramovima i grobnicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙