FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Justitia et Pax" osudila svako nasilje nad djecom

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et pax" Hrvatskebiskupske konferencije pozvala je u vezi navodna zlostavljanja djece uCaritasovu, ali i u drugim dječjim domovima sve da iznesu istinu, alii da se suzdrže od neutemeljena vrijeđanja časti i ugleda onih koji seskrbe za djecu.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije pozvala je u vezi navodna zlostavljanja djece u Caritasovu, ali i u drugim dječjim domovima sve da iznesu istinu, ali i da se suzdrže od neutemeljena vrijeđanja časti i ugleda onih koji se skrbe za djecu.

Komisija "Justita et pax" , u izjavi prihvaćenoj 9. svibnja, oštro je osudila svako kršenje prava djece, nasilje nad djecom, a osobito tjelesno i duševno zlostavljanje te zapuštanje djece, kao i povrjedu ljudskog dostojanstva djeteta te se pridružila zaključcima Biskupskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije da se što prije utvrde sve bitne činjenice.

Komisija poziva cjelokupnu javnost, a osobito odgovorne osobe, da stvaraju pozitivno ozračje za poboljšanje cjelovite zaštite djece bez prikladne roditeljske skrbi te upozorava da napisi u medijima koji napadaju dostojanstvo cijele struke socijalne i karitativne skrbi ne koriste nikomu.

Državna je socijalna skrb osobito u području obiteljske zaštite dugo zapostavljana i nedovoljno razvijana zbog raznih objektivnih razloga, ali i zbog nedovoljne prepoznatljivosti njezine društvene važnosti, ističe se u izjavi. Također se upozorava da velika većina stručnjaka i udomiteljskih obitelji, koji djeci pokušavaju nadomjestiti vlastitu obitelj u raznim oblicima javne skrbi, rade u neprikladnim materijalnim uvjetima, s nedostatnom psihosocijalnom poomoći za djecu, ali se ipak stručno, savjesno, požrtvovno i s puno ljubavi skrbe za štićenike. Dodaje se kako pojedinci nisu do kraja spremni odgovoriti zadaći koja zahtijeva velik stupanj odricanja.

Komisija napominje da su mnoga djeca, koja su ostala bez odgovarajuće roditeljske skrbi, smještena u dom nakon traumatičnih iskustava u vlastitim obiteljima, a česta su posljedica poremećaji u ponašanju, za koje je djeci potrebna primjerena psihosocijalna pomoć.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu se doznaje da je počela predistraga o navodnom zlostavljanju štićenika Caritasova doma za djecu u Brezovici.

Predistraga je pokrenuta nakon medijskih napisa i izjava osoba koje su se naknadno javile tvrdeći da je u Caritasovu domu bilo zlostavljanja, kazala je šefica Kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva Željka Pokupec.

"Očekujem da ćemo ovoga tjedna završiti razgovore s tim osobama. Vidjet ćemo dokle će nas dovesti predistraga i ima li elemenata kaznenog djela, a potom ćemo odlučiti o daljnjim koracima", kazala je.

Mediji su krajem travnja objavili kako je inspekcija Ministarstva rada i socijalne skrbi iz 2002. godine utvrdila da su djeca u Caritasovu domu u Brezovici sustavno zlostavljana i da su nadležne državne institucije i vrh Katoličke crkve zakazali u procesuiranju tih slučajeva.

Državno je odvjetništvo nakon toga izvijestilo da je istraživalo tvrdnje o zlostavljanju, no nije bilo razloga za kazneni progon djelatnika toga doma.

Istodobno su u tisku objavljene ispovijesti nekih bivših štićenika, ali i zaposlenika Caritasova doma, koji tvrde da je ipak bilo zlostavljanja.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić prošlog je tjedna izjavio da nisu pronađene nikakve nepravilnosti te da nema naznaka o zlostavljanju štićenika doma u ovoj i prošloj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙