FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Justitia et pax" o zaštiti dostojanstva štićenika i djelatnika u dječjim domovima

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et pax" Hrvatskebiskupske konferencije pozvala je glede navodna zlostavljanja djece uCaritasovu, ali i u drugim dječjim domovima sve da iznesu istinu, alii da se suzdrže od neutemeljena vrijeđanja časti i ugleda onih koji seskrbe za djecu.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Komisija "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije pozvala je glede navodna zlostavljanja djece u Caritasovu, ali i u drugim dječjim domovima sve da iznesu istinu, ali i da se suzdrže od neutemeljena vrijeđanja časti i ugleda onih koji se skrbe za djecu.

Komisija "Justita et pax" u izjavi je oštro osudila svako kršenje prava djece, nasilje nad djecom, a osobito tjelesno i duševno zlostavljanje te zapuštanje djece, kao i povrjedu ljudskog dostojanstva djeteta te se pridružila zaključcima Biskupskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije da se što prije utvrde sve bitne činjenice.

Komisija poziva cjelokupnu javnost, a osobito odgovorne osobe, da stvaraju pozitivno ozračje za poboljšanje cjelovite zaštite djece bez prikladne roditeljske skrbi te upozorava da napisi u medijima koji napadaju dostojanstvo cijele struke socijalne i karitativne skrbi ne koriste nikomu.

Državna je socijalna skrb osobito u području obiteljske zaštite dugo zapostavljana i nedovoljno razvijana zbog raznih objektivnih razloga, ali i zbog nedovoljne prepoznatljivosti njezine društvene važnosti, ističe se u izjavi. Također se upozorava da velika većina stručnjaka i udomiteljskih obitelji, koji djeci pokušavaju nadomjestiti vlastitu obitelj u raznim oblicima javne skrbi, rade u neprikladnim materijalnim uvjetima, s nedostatnom psihosocijalnom poomoći za djecu, ali se ipak stručno, savjesno, požrtvovno i s puno ljubavi skrbe za štićenike. Dodaje se kako pojedinci nisu do kraja spremni odgovoriti zadaći koja zahtijeva velik stupanj odricanja.

Komisija napominje da su mnoga djeca, koja su ostala bez odgovarajuće roditeljske skrbi, smještena u dom nakon traumatičnih iskustava u vlastitim obiteljima, a česta su posljedica poremećaji u ponašanju, za koje je djeci potrebna primjerena psihosocijalna pomoć.

Izjava koju je potpisao predsjednik Komisije zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić, kako je izvijestila Ika, prihvaćena je na sjednici Komisije "Justitia et pax" 9. svibnja u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙