FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špediterske tvrtke dobit će od Austrije povrat cestarine

BEČ, 10. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Špediterske tvrtke dobit će odAustrije stotine milijuna eura u okviru povrata preplaćenih pristojbiza korištenje autoceste Brenner u razdoblju od 1995. do 1999.
BEČ, 10. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Špediterske tvrtke dobit će od Austrije stotine milijuna eura u okviru povrata preplaćenih pristojbi za korištenje autoceste Brenner u razdoblju od 1995. do 1999.

Austrijska Federacija špeditera Gueterbefoerderung pokrenula je u veljači 2004. postupak pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da su pristojbe za korištenje autoceste sredinom i u drugoj polovini 90-ih godina bile previsoke. Povjerenik EU za transport Jacques Barrot također je nedavno izjavio da su trebale biti snižene za gotovo 40 posto.

Zastupnici austrijske kompanije za upravljanje cestama Asfinag i Federacije špeditera postigle su izvan sudsku nagodbu po kojoj će špediterskim kompanijama biti vraćeno 38,5 posto neto vrijednosti pristojbi uplaćenih tijekom pet godina.

Po procjeni Austrijske gospodarske komore Asfinag će za potrebe povrata preplaćenih cestarina izdvojiti ukupno 250 milijuna a austrijska vlada 50 milijuna eura.

Sporazum je u početku predviđaju povrat novca samo za jednu austrijsku špeditersku tvrtku ali menadžer Federacije Rudolf Bauer izjavio je da je sudski spor stvorio presedan pa se očekuje da će i drugi špediteri dobiti povrat cestarine.

Glasnogovornik Asfinaga Marc Zimmermann nije želio komentirati ukupnu vrijednost povrata, potvrdivši da je odgovarajući zahtjev podnijelo više od 100 špediterskih tvrtki.

Prošlog su mjeseca ministri transporta članica EU-a postigli kompromis u pitanju cestarina, utvrdivši da se u planinskim područjima može općenito naplaćivati 15 posto viša cestarina na autocestama dok na planinskom sedlu Brenneru ona može biti viša za 25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙