FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljena Ughetova slika "Raj, čistilište i pakao" u crkvi na Košljunu

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Franjevačka provnicija sv. Jeronima iHrvatski restauratorski zavod priredit će večeras u samostanu naKošljunu svečanost u povodu završenih konzervatorsko-restauratorskihradova na slici Francesca Ugheta "Raj, čistilište i pakao" u crkviNavještenja Blažene Djevica Marije, izvijestio je Hrvatskirestauratorski zavod.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Franjevačka provnicija sv. Jeronima i Hrvatski restauratorski zavod priredit će večeras u samostanu na Košljunu svečanost u povodu završenih konzervatorsko-restauratorskih radova na slici Francesca Ugheta "Raj, čistilište i pakao" u crkvi Navještenja Blažene Djevica Marije, izvijestio je Hrvatski restauratorski zavod.

Na svečanosti primopredaje slike uz ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinanda Medera, nazočnima će se obratiti provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima o. Bernardin Škunca, košljunski gvardijan fra Stjepan Žužić i ministar kulture Božo Biškupić.

Opisujući oltare i opremu franjevačke crkve na Košljunu, o. Vladislav Brusić zabilježio je 1934. kako je riječ o slici najvećih dimenzija na čitavom Hrvatskom primorju.

Na slici zavidne veličine, 460 x 960 cm, prikaz raja zauzima najveći dio, a u središtu blistave nebeske pozadine povrh kora anđela na oblacima smješteno je Presveto Trojstvo. Njima se obraćaju Bogorodica s lijeve i sv. Ivan Krstitelj s desne strane te mnoštvo svetaca, mučenika, starozavjetnih proroka i kraljeva.

Među svecima s tradicionalnim atributima lako se preopznaju sv. Franjo Asiški, sv. Dominik, sv. Antun Padovanski i sv. Jeronim, ranokršćanski mučenici sv. Sebastijan, sv. Lovro te sv. Katarina Aleksandrijska.

Na slici su i sveci povezani s mletačkim državnim kultom poput sv. Lovre Giustinianija, kanoniziranog 1690., a među starozavjetnim prorocima najdominatniji je lik Mojsija na lijevoj strani s pločama Zakona.

Podno Bogorodice i sv. Ivana Krstitelja u ikonografiju prizora raja slikar je uklopio Adama i Evu.

Iz Burićeva zapisa doznaje se da je slikar Francesco Ugheto djelo naslikao dok je providur u Krku bio Nicola Dandolo 1654. Obitelj Dandolo s košljunskim samostanom bila je povezana preko Katarine Frankopan udane Dandolo, čija se grobnica iz 1529. nalazila u središtu košljunske crkve.

Slikar F. Ugheto ili Ugheti zabilježen je u venecijanskom slikarskom cehu godine 1617., dok djela i biografski podatci o njemu nisu poznati. Na njegovo mletačko podrijetlo upućuje i kompozicija košljunske slike, tvrde stručnjaci za to slikarsko razdoblje.

Zadnji poznati konzervatorsko-restauratorski radovi na Ughetijevoj slici "Raj, čistilište i pakao" bili su izvedeni 1960.

Četrdeset godina poslije na poticaj samostanske uprave počelo je uređenje krova, zidova i žbuke i tom prigodom u ožujku 2003. slika je demontirana s trijumfalnog luka u crkvi. Zahvaljujući novčanoj pomoći Ministarstva kulture, restauratorsko-konzervatorski radovi na tom znamenitom djelu izvođeni su na Odjelu štafelajnog slikarstva Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu od početka 2004. do travnja ove godine.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙