FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijani klonirali uškopljenog vrhunskog konja trkača

RIM, 9. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Talijanski tim znanstvenika objavioje da je klonirao uškopljenog vrhunskog konja trkača, što je tek drugiklon konja uopće, a prvi stvoren iz sterilne životinje.
RIM, 9. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Talijanski tim znanstvenika objavio je da je klonirao uškopljenog vrhunskog konja trkača, što je tek drugi klon konja uopće, a prvi stvoren iz sterilne životinje.

Oba klona stvorena su u laboratoriju Cesarea Gallija nedaleko od Milana. Ždrebica Prometea oždrijebljena je 2003., a klona koji je svijet ugledao u veljači profesor Galli nazvao je Pieraz-Cryozootech.

Ime je dobio prema svojem originalu, konju arapske sorte Pierazu, koji je pobijedio na svjetskim prvenstvima u utrkama izdržljivosti 1994. i 1996.

Pieraz-Cryozootech stvoren je iz stanica kože uzetih od bivšeg prvaka, koji umirovljeničke dane provodi u Virdžiniji u SAD-u, istom tehnikom kojom je nastala ovca Dolly, prvi sisavac kloniran iz stanice odraslog primjerka.

DNK iz stanica kože je prebačena u jajne stanice iz kojih je uklonjen njihov genski materijal, koje su potom usađene u maternice zamjenskih majki.

"Original je prvak s dobrom karijerom, ali je bio uškopljen i nije se mogao rasplođivati. Običaj je da se najbolji konji nikad ne daju za rasplod, pa zato ne pridonose genetskom napretku", rekao je Galli.

Klonirani konj prema sadašnjim pravilima ne smije sudjelovati u natjecanjima, ali ga Galli namjerava koristiti za rasplod budućih prvaka.

Njegova ekipa trebala je 226 pokušaja genetskih prijenosa kako bi stvorila Pieraza-Cryozootecha, ali je rekla kako je cijeli postupak išao mnogo lakše nego s Prometejom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙