FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i J. Koreja pritišću pregovore sa S. Korejom

PEKING, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina i Južna Koreja dali sučvrsto obećanje da će obnoviti napore za ponovni početak šestostranihpregovora, koji su zastali, a usmjerni su na okončanjesjevernokorejskog nuklearnog programa, izvijestila je u ponedjeljakkineska novinska agencija Xinhua.
PEKING, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina i Južna Koreja dali su čvrsto obećanje da će obnoviti napore za ponovni početak šestostranih pregovora, koji su zastali, a usmjerni su na okončanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, izvijestila je u ponedjeljak kineska novinska agencija Xinhua.

Kineski predsjednik Hu Jintao i južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun, koji će Moskvi nazočiti obilježavanju 60. godina pobjede nad fašizmom u Europi, pozvali su u nedjelju na mirno rješenje nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje kroz dijalog.

Hu je pozvao sve strane uključene u pregovore da pokušaju ponovno pokrenuti pregovore kako bi osigurali da to pitanje ostane na putu mirnog rješenja kroz dijalog, objavila je Xinhua.

Južna Koreja nada se održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i očekuje od Kine da ima aktivnu ulogu u rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, rekao je Roh.

Gotovo godina dana je prošla od trećeg kruga pregovora između dvije Koreje, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Japana, Rusije i Kine, koji su završili neriješeno u Pekingu.

Sjeverna Koreja objavila je u veljači da ima nuklearno oružje i da zauvijek odustaje od pregovora o toma pitanju, pojačavajući time krizu koja je počela 2002. nakon što je službeni Washington kazao da Sjeverna Koreja obogaćuje uran koji bi mogao biti uporabljen za proizvodnju nuklearnog oružja.

Kina je glavni pomagač Sjevernoj Koreji, jer dobavlja energiju i hranu za tu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙