FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski znanstvenici uključeni u razvoj fuzijskog reaktora

LJUBLJANA,27. travnja 2005.(Hina) - Dvije slovenske znanstvene ustanovebit će uključene u razvoj prvog fuzijskog reaktora na svijetu,zahvaljujući sporazumu koji je Slovenija nedavno, zajedno s Poljskom,potpisala s Europskom zajednicom za atomsku energiju (Euratom).
LJUBLJANA,27. travnja 2005.(Hina) - Dvije slovenske znanstvene ustanove bit će uključene u razvoj prvog fuzijskog reaktora na svijetu, zahvaljujući sporazumu koji je Slovenija nedavno, zajedno s Poljskom, potpisala s Europskom zajednicom za atomsku energiju (Euratom).

Znanstveni institut "Jožef Štefan" i Strojarski fakultet u Ljubljani sudjelovat će u projektu razvoja interakcijskog polja plazme, te vršiti aktivacijske izračune na osnovi sporazuma koji potiče suradnju različitih znanstvenih organizacija i zemalja potpisnica u fuzijskoj tehnologiji.

Cilj projekta je izrada prvog fuzijskog reaktora ITER koji bi proizvodio energiju spajanjem izotopa atoma vodika. Stručnjaci računaju da bi do masovne proizvodnje takvih reaktora moglo doći za tridesetak godina.

ITER je zajednički znanstveni projekt Europske unije, Japana, SAD-a, Rusije, Kine i Južne Koreje, a još nema suglasnosti oko toga gdje bi prvi reaktor morao biti postavljen. Japan uz potporu SAD-a i Južne Koreje predlaže da se reaktor postavi na lokaciji Rokašo Muri na sjeveru te države, dok EU uz potporu Rusije i Kine želi da lokacija bude u mjestu Cadarache u Francuskoj.

Europski povjerenik za znanost i istraživanja Janez Potočnik izjavio je prilikom nedavnog posjeta Japanu da EU želi nastaviti pregovore o lokaciji reaktora. EU je ponudila da se Japan odrekne gradnje reaktora na svom teritoriju u zamjenu za "privilegirano partnerstvo" u projektu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙