FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovan Centar za endemsku nefropatiju

SLAVONSKI BROD, 6. svibnja 2005. (Hina) - U sklopu proslave 25 godinarada Odsjeka za hemodijalizu Opće bolnice "Dr. Josipa Benčevića" uSlavonskome Brodu danas je osnovan prvi Nacionalni centar za endemskunefropatiju, kroničnu bubrežnu bolest koja se javlja u posavskojHrvatskoj i još nekoliko balkanskih zemalja.
SLAVONSKI BROD, 6. svibnja 2005. (Hina) - U sklopu proslave 25 godina rada Odsjeka za hemodijalizu Opće bolnice "Dr. Josipa Benčevića" u Slavonskome Brodu danas je osnovan prvi Nacionalni centar za endemsku nefropatiju, kroničnu bubrežnu bolest koja se javlja u posavskoj Hrvatskoj i još nekoliko balkanskih zemalja.

Na čelu tog centra bit će dr. Dragica Bistrović, pomoćnica ravnatelja brodske bolnice za internu medicinu.

Brodski odsjek za hemodijalizu osnovan je kao osmi centar u Hrvatskoj. Od prije tri godine radi u obnovljenim proširenim i suvremeno opremljenim prostorima u kojima se trenutačno dijalizira 110 pacijenata, od kojih trećina boluje od endemske nefropatije, teške bubrežne bolesti s čestim smrtnim ishodom.

Kao ustanova najbliža žarištu endemske nefropatije, koje se nalazi u zapadnom dijelu brodskog Posavlja, brodska bolnica od pedesetih godina prošloga stoljeća i pojave prvog bolesnika stručno proučava tu bolest, za koju još nije utvrđen uzrok.

Cilj Hrvatskog centra za endemsku nefropatiju bit će nastavak istraživanja uzročnika te bolesti.

Osim liječnika brodske bolnice i stručnjaka županijskog Zavoda za javno zdravtsvo u multidisciplinarni tim bit će uključeni i stručnjaci s KBC-a "Rebro" u Zagrebu, KBC-a u Osijeku te Medicinskog fakulteta i Instituta "Ruđera Boškovića", kazao je u prigodi obilježavanja 25 godina hemodijalize ravnatelj brodske bolnice dr. Davorin Đanić. Projekt će biti i međunarodnog značaja.

Zbog gplema prinosa podizanju razine zdravstvene zaštite i kvaliteti usluge Interni odjel brodske bolnice u sklopu kojeg radi i dijaliza nagrađen je ove godine županijskim priznanjem. Priznanje je voditelju Internoga odjela dr. Peji Samardžiću uručio brodsko-posavski župan Mato Dorić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙