FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U porastu broj nesreća na radnom mjestu i profesionalnih oboljenja

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Suočeni sa sve većim brojem smrtnihslučajeva na radnom mjestu, kao i profesionalnim ozljedama ioboljenjima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodnaorganizacija rada (ILO) u četvrtak obilježavaju Svjetski dan zdravljai zaštite na radu ističući potrebu za preventivnim mjerama sigurnostiširom svijeta, priopćile su u Ženevi te dvije organizacije.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Suočeni sa sve većim brojem smrtnih slučajeva na radnom mjestu, kao i profesionalnim ozljedama i oboljenjima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna organizacija rada (ILO) u četvrtak obilježavaju Svjetski dan zdravlja i zaštite na radu ističući potrebu za preventivnim mjerama sigurnosti širom svijeta, priopćile su u Ženevi te dvije organizacije.

Prema novim procjenama ILO-a, čini se da je broj nesreća na radnom mjestu i profesionalnih oboljenja, koji godišnje odnose više od dva milijuna života, u porastu zbog rapidne industrijalizacije u nekim zemljama u razvoju, stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, nova procjena nesreća na radnom mjestu i bolesti daje naznake da su smrtni slučajevi prouzročeni profesionalnim oboljenjima nadmašili broj smrtnih slučajeva u nesrećama na radu. Od takvih bolesti u svijetu godišnje umire 1,7 milijuna ljudi - četiri puta više nego u nesrećama na radu.

Najčešće profesionalne bolesti su karcinomi zbog izlaganja štetnim tvarima, bolesti lokomotornog sustava, respiratornog sustava, gubitak sluha, bolesti cirkulacije i zarazne bolesti zbog izlaganja patogenima.

U mnogim industrijskim zemljama, gdje je u padu broj smrtnih slučajeva u nesrećama na radu, smrt od profesionalnih oboljenja, posebice od azbestoze, u porastu je. Samo azbestoza je odgovorna za 100.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Što se tiče poljoprivrednog sektora, koji zapošljava pola svjetske radne snage, korištenje pesticida godišnje prouzročuje 70.000 smrtnih slučajeva od trovanja i najmanje sedam milijuna slučajeva akutne i dugotrajne bolesti, pokazuju procjene.

Poboljšanje zdravlje radnika dovelo je do tijesne suradnje ILO-a i WHO-a na području sigurnosti na radu i zdravstvenih pitanja. WHO pomaže zemljama da provedu preventivne strategije s mrežom od 70 centara za suradnju, na temelju globalne strategije o Profesionalnom zdravlju za sve, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙