FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagonov analitičar optužen za odavanje vojnih tajni

WASHINGTON,5. svibnja 2005.(Hina) - Pentagonov analitičar uhićen je podoptužbom da je odavao tajne informacije o mogućim napadima na američkesnage u Iraku proizraelskoj lobističkoj skupini, piše u četvrtak listThe New York Times.
WASHINGTON,5. svibnja 2005.(Hina) - Pentagonov analitičar uhićen je pod optužbom da je odavao tajne informacije o mogućim napadima na američke snage u Iraku proizraelskoj lobističkoj skupini, piše u četvrtak list The New York Times.

Prema optužbi analitičar Lawrence Franklin je otkrio tajne informacije o potencijalnim napadima u lipnju 2003., a dužnosnici navode da se to dogodilo na ručku s dvojicom dužnosnika Odbora američko-izraelskih javnih poslova (AIPAC).

Sastanak su nadzirali agenti FBI-aja koji su četiri dana kasnije pretražili Franklinov ured i pronašli dokument s informacijama, a potom u njegovoj kući našli niz tajnih dokumenata.

Times piše da je glavna tema informacija koje je Franklin odao proizraelskim lobistima bio Iran, mada se razgovor vodio i o Iraku.

Premda se u optužnici ne spominje da je Izrael bio primatelj informacije, poznato je da su se dvojica lobista redovito susretala s izraelskim dužnosnicima, uključujući obavještajce, piše Times.

Times piše da je afera neugodna za niz visokih američkih dužnosnika koji imaju bliske veze s AIPAC-om, među kojima je i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Istraga je nezgodna također i za skupinu konzervativnih republikanaca koji su držali visoke položaje u Pentagonu tijekom prvog mandata predsjednika Busha i bili bliski AIPAC-u.

Tu skupinu predvodio je bivši zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz koji uskoro treba preuzeti dužnost predsjednika Svjetske banke. Franklin je nekad radio u uredu jednog od Wolfowitzevih suradnika Douglasa Feitha, podtajnika za politiku u Pentagonu, koji je najavio da ove godine napušta administraciju.

Sa 65.000 članova AIPAC se smatra najvažnijom američkom organizacijom po utjecaju na odnose SAD-a i Izraela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙