FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Rupel: Neki misle da bi bilo bolje da zaoštrimo odnose s Hrvatskom

LJUBLJANA,30. travnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel u subotu je u članku objavljenom u ljubljanskom "Delu"ustvrdio da lijeva oporba sadašnju vladu Janeza Janše, a osobitovanjsku politiku kritizira samo kako bi prikupila poene za sebe, posvenenačelno, jer je smeta samo to što sama nije na vlasti.
LJUBLJANA,30. travnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u subotu je u članku objavljenom u ljubljanskom "Delu" ustvrdio da lijeva oporba sadašnju vladu Janeza Janše, a osobito vanjsku politiku kritizira samo kako bi prikupila poene za sebe, posve nenačelno, jer je smeta samo to što sama nije na vlasti.

Rupel u opširnom prilogu o slovenskoj vanjskoj politici navodi također da je politika prijašnje vlade prema Hrvatskoj i njenim aspiracijama za ulazak u EU i NATO bila pogrešna i nediplomatska.

"Naše kritičare ne zanimaju problemi i postignuća, nego ih brine samo pitanje tko sadašnju politiku vodi. Smeta im da politika koja je pobijedila na izborima i uspješna je u inozemstvu ne pripada njima", ocijenio je Rupel u svom članku kojim je predstavio slovensku vanjsku politiku 19 točaka pod naslovom "Što jest, a što nije slovenska vanjska politika".

"Ove godine predsjedavamo OESS-u, za tri godine predsjedavat ćemo EU-u. Kada i u vezi s čime smo trebali postupati drukčije nego što jesmo? Da li bi bilo bolje da smo, kao što neki predlažu zaoštrili diplomatske odnose s Hrvatskom. Bi li to bilo bolje za slovenske izvoznike i naše turiste. Nije li diplomacija zadužena u prvom redu za pozitivne mjere i bolje odnose? Nisu li diplomatski kanali rezervirani prvenstveno za teže situacije, kad je riječ o sudbonosnijim pitanjima", navodi Rupel, te dodaje da je ljevica od dolaska na vlast koalicijske desnog centra nepotrebno zahtijevala diplomatsko reagiranje na "sitnice" koje su se pojavljivale u odnosima s Hrvatskom, Italijom i Austrijom isključivo zbog kritizerskog odnosa prema desnici i sadašnjoj vladi.

Ranija vlada postupila je tako nesmotreno javno zaoštrivši odnose s Hrvatskom u vrijeme lanjskih parlamentarnih izbora iako je u vezi sa spornim pitanjima imala na raspolaganju druga sredstva poput medija i izjava kulturnih organizacija. Tako je posežući za diplomatskim izjavama i uskraćivanjem potpore Hrvatskoj u njenim nastojanjima da uđe u EU postupila u suprotnosti s pravilom o građenju mjera za uspostavu povjerenja (confidence building measures), dok je Rupel koristio sofisticirana upozorenja o "25 ključeva" za Hrvatsku pri njenom ulasku u EU, podsjećajući da jedan od ključeva drži i Slovenjija, podsjeća sadašnji slovenski ministar vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙