FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOnferencija ministara vanjskih poslova zemalja susjeda Iraka u Istanbulu

ANKARA, 30. travnja 2005. (Hina) - Šefovi diplomacija zemalja iračkihsusjeda su nedjelju u Istanbulu pozitivno ocijenili započeti političkiproces koji vodi stabilizaciji prilika u toj zemlji.
ANKARA, 30. travnja 2005. (Hina) - Šefovi diplomacija zemalja iračkih susjeda su nedjelju u Istanbulu pozitivno ocijenili započeti politički proces koji vodi stabilizaciji prilika u toj zemlji.

Pozdravljajući sudionike skupa turski premijer Recep Tayyip Erdogan istaknuo je važnost okončanja iračkih sukoba koji, kako je rekao, vrlo ozbiljno ugrožavaju mir i sigurnost u široj regiji. Dodao je kako je turbulentni Irak nanio golemu štetu ne samo turskom gospodarstvu i trgovini, već i drugim susjednim zemljama.

Istanbulski skup okupio je ministre vanjskih poslova Iraka, Irana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Jordana, Bahreina i zemlje domaćina Turske uz prisutnost izaslanstva Organizacije islamske konferencije (OIC), EU i UN.

Zamjetno je da je istanbulsko ministarsko zasjedanje proteklo bez ikakvih sporova. Opća je ocjena da parlamentarni izbori, održani 30. siječnja, predstavljaju krupnu prekretnicu nove post-Sadamovske iračke zbilje. Tom prilikom izražena je snažna potpora izradi Nacrta novog ustava koji se treba završiti do kolovoza, te pripremi općih izbora do kraja ove godine.

Istansbulski sastanak dva puta je odgođen dok se ne izabere nova iračka vlada. Novi irački premijer Ibrahim al Jaafari (šiit) najavio je dolazak ali je gotovo u posljednjem trenutku odustao od putovanja u Tursku. Njegov nedolazak se tumači nastojanjima da se konsolidira nova tek ustanovljena 37-člana vlada, ali i novom eskalacijom nasilja i krvavih akcija pobunjenika i terorista u Iraku. Irak je u Istanbulu zastupao šef diplomacije Hoshyar Zabari (Kurd).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙