FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup u povodu 300. obljetnice aljmaškog svetišta

ĐAKOVO, 29. travnja 2005. (Hina) - Na Teologiji u Đakovu danas je počeodvodnevni znanstveni skup u povodu 300. obljetnice svetišta Gospe odUtočišta u Aljmašu, koji će sutra biti nastavljen i završen u tomsvetištu.
ĐAKOVO, 29. travnja 2005. (Hina) - Na Teologiji u Đakovu danas je počeo dvodnevni znanstveni skup u povodu 300. obljetnice svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu, koji će sutra biti nastavljen i završen u tom svetištu.

Skup, koji su priredili Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski mariološki institut i Teologija u Đakovu, posvećen je i marijanskim propovjednicima 18. i 19. stoljeća. Okupio je tridesetak sudionika, a otvorio ga je predstojnik Hrvatskoga mariološkog instituta, pomoćni zagrebački biskup msgr. Vlado Košić.

Đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić u uvodu je, govoreći o marijanskoj tradiciji na ovim prostorima, podsjetio kako je Đakovačko-srijemska biskupija stasala i živi kao marijanska biskupija, s brojnim marijanskim svetištima, među kojima važno mjesto zauzima aljmaško svetište. "Naš narod kroz cijelu je svoj povijest marijanski narod, a Blažena Djevica Marija u povijesti te biskupije pokazala se kao njezina čuvarica", rekao je biskup Srakić.

Skup je nastavljen znanstvenim predavanjima o povijesti, razvoju i značenju aljmaškog svetišta, slavonskim marijanskim propovjednicima 18. i 19. stoljeća te o štovanju Marije na ovim prostorima. Današnji dio skupa završit će večeras, u đakovačkoj katedrali, gdje će pomoćni biskup Vlado Košić predvoditi misno slavlje nakon kojeg će, u 20,30 sati, u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma biti emitiran film "Stella Maris Hrvatskoga zagorja".

Skup se znanstvenim predavanjima nastavlja sutra, 30. travnja, u Aljmašu u 9 sati, a završit će u podne misnim slavljem koje će u svetištu predvoditi biskup Marin Srakić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙