FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska će uskoro ponuditi "zdravu čokoladu"

ZURICH, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - San ljubitelja čokolademogao bi se ostvariti sada kada švicarski proizvođač čokolade BarryCallebaut planira razviti proizvode od čokolade koji ne samo da ćezadovoljiti svako nepce nego će i štititi srce.
ZURICH, 29. travnja 2005. (Hina/Reuters) - San ljubitelja čokolade mogao bi se ostvariti sada kada švicarski proizvođač čokolade Barry Callebaut planira razviti proizvode od čokolade koji ne samo da će zadovoljiti svako nepce nego će i štititi srce.

Barry Callebaut, najveći svjetski proizvođač čokolade, pokušat će zadovoljiti tržište koje se brine za svoje zdravlje i stoga osim čokolade bez šećera planira ponuditi i "zdravu" čokoladu.

Tajna tvrtke je u polifenolu, prirodnom sastojku koje se nalazi u povrću i voću i kojeg je puno u zrnima kakaa ali se djelomično uništava u procesu proizvodnje čokolade.

Polifenol može spriječiti karcinome i kardiovaskularne bolesti, a pokusi na štakorima već su pokazali da ta tvar može pomoći u poboljšanju pamćenja i sposobnosti učenja.

"Ono što je pokrenulo (takvu proizvodnju) je takozvani francuski paradoks", rekao za Reuters Dirk Poelman, direktor za istraživanja Barry Callebauta. "Ljudi na jugu Francuske duže žive iako piju puno crnog vina i jedu masni sir".

Crno vino također sadrži polifenol, ali je Polman rekao da su razine tog snažnog antioksidansa dvostruko više u crnoj čokoladi nego u crnom vinu, a četiri puno više nego u zelenom čaju.

Barry Callebaut je razvio način očuvanja polifenola u procesu proizvodnje čokolade od zrna kakaa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙