FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalinjingradu dodijeljena Europska nagrada 2005.

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Europska nagrada 2005. dodijeljenaje ruskom gradu Kalinjingradu, priopćilo je Vijeće Europe.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Europska nagrada 2005. dodijeljena je ruskom gradu Kalinjingradu, priopćilo je Vijeće Europe.

Odluku je jednoglasno donio Odbor za okoliš, poljoprivredu i lokalne i regionalne poslove Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na sjednici održanoj u travnju u Strasbourgu.

Kalinjingrad već ima počasnu zastavu kao i počasnu plaketu Vijeća Europe i prvi je ruski grad kojem je dodijeljena Europska nagrada - najviše odlikovanje VE-a.

Taj grad od 430.000 stanovnika, koji ima status posebne gospodarske zone, od 1991. razvija međunarodne odnose kroz brojne programe i sporazume o suradnji, posebice s gradovima u Poljskoj, Litvi, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Nizozemskoj.

U povodu proslave 50. obljetnice Europske nagrade, Vijeće Europe željelo je dati simbolično značenje svojem izboru Kalinjingrada, koji će ove godine proslaviti 750. godišnjicu, navodi se u priopćenju.

Europsku nagradu utemeljila je Parlamentarna skupština Vijeća Europe 1955. godine, a dodjeljuje se europskom gradu ili lokalnim vlastima za djelovanje na europskom području, a sastoji se od pehara, medalje, diplome i stipendije za studijsko putovanje unutar Europe za mlade ljude iz grada koji je osvojio nagradu.

Počasnu plaketu, drugo najviše odlikovanje nakon Europske nagrade, dobilo je 10 gradova, počasna zastava dodijeljena je lokalnim vlastima u 24 grada, a 35 lokalnih vlasti dobilo je europsku diplomu, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙