FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: Put Hrvatske u EU vodi preko Haaga

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Predsjedavajući Ministarskog vijećaJean Asselborn izjavio je da je u razgovorima Hrvatske i radne skupineEU-a naglašeno kako nema političkog rješavanja pitanja izručenjagenerala Ante Gotovine već da put u Europsku uniju vodi samo prekoHaaga.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Predsjedavajući Ministarskog vijeća Jean Asselborn izjavio je da je u razgovorima Hrvatske i radne skupine EU-a naglašeno kako nema političkog rješavanja pitanja izručenja generala Ante Gotovine već da put u Europsku uniju vodi samo preko Haaga.

"Carla del Ponte ostaje pri svojem stajalištu koje mi je predstavila u svoja tri dopisa početkom godine. Hrvatska suradnja s Haaškim sudom još nije stopostotna, premda postoje začeci i uvjeravanja koji ukazuju u pravom smjeru", rekao je Asselborn u četvrtak u razgovoru za Deutsche Welle.

"Međutim mi ne provodimo taktiku postupnog postizanja političkih ciljeva. Ustvrdili smo što je procjena Carle del Ponte. I ono što je vrlo važno, da je prema mojem mišljenju po prvi puta hrvatska vlada shvatila da nema političkog rješenja već da put vodi samo preko Haaga. Upravo to je naglašeno Hrvatima u razgovorima što smo ih vodili. To je pozicija oko koje moraju raditi", rekao je za DW Asselborn glede sastanka radne skupine EU s glavnom haškom tužiteljicom i hrvatskim izaslanstvom.

Asselborn je istaknuo kako se suradnja sa sudom ne može isključiti ili pobrkati s političkim rješenjem, naglasivši da članovi radne skupine nisu suci već instrument Europskog vijeća za donošenje odluke.

"Ono što sam ustanovio je da je kod Hrvata od 16. ožujka došlo do pomaka. Akcijski plan od šest točaka govori sve. Najprije je premijer rekao kako se mora shvatiti da ne smije doći do brkanja ratnih heroja i ratnih zločinaca. (...) Plakati se uklanjanju, crkva je pokazala razumijevanje, a tu je i suradnja tajnih službi. Gotovinina mreža potpore mora se prekinuti i moraju se nastaviti reforme pravne države, prije svega sudova. Sve to se nalazi u akcijskom planu i premijer Sanader je vrlo jasno kazao i uvidio da je sada potrebna provedba tog plana. Sam je govorio o nekoliko mjeseci. Vjerujem da ćemo već u lipnju imati bolji pregled gdje se nalazimo u pogledu suradnje", ocijenio je Asselborn u razgovoru za DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙