FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asselborn: put u EU vodi preko Haaga

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U razgovorima Hrvatske i radneskupine Europske unije naglašeno je da nema političkog rješavanjapitanja izručenja generala Gotovine već da put u EU vodi samo prekoHaaga, istaknuo je predsjedavajući Ministarskog vijeća EU-a JeanAsselborn u četvrtak u razgovoru za Deutsche Welle.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U razgovorima Hrvatske i radne skupine Europske unije naglašeno je da nema političkog rješavanja pitanja izručenja generala Gotovine već da put u EU vodi samo preko Haaga, istaknuo je predsjedavajući Ministarskog vijeća EU-a Jean Asselborn u četvrtak u razgovoru za Deutsche Welle.

"Carla del Ponte ostaje pri svojem stajalištu koje mi je predstavila u svoja tri dopisa početkom godine. Hrvatska suradnja s Haaškim sudom još nije stopostotna, premda postoje začeci i uvjeravanja koji ukazuju u pravom smjeru", rekao je Asselborn.

"Međutim mi ne provodimo taktiku postupnog postizanja političkih ciljeva. Ustvrdili smo što je procjena Carle del Ponte. I ono što je vrlo važno, da je prema mojem mišljenju po prvi puta hrvatska vlada shvatila da nema političkog rješenja već da put vodi samo preko Haaga. Upravo to je naglašeno Hrvatima u razgovorima što smo ih vodili. To je pozicija oko koje moraju raditi", rekao je za DW Asselborn glede sastanka radne skupine EU s glavnom haškom tužiteljicom i hrvatskim izaslanstvom.

Asselborn je na pitanje treba li se Hrvatskoj odrediti rok ili "i dalje dopustiti ovakva taktika postupnog postizanja političkih ciljeva" istaknuo kako se suradnja sa sudom ne može isključiti ili pobrkati s političkim rješenjem, naglasivši da članovi radne skupine nisu suci već instrument Europskog vijeća za donošenje odluke.

"Ono što sam ustanovio je da je kod Hrvata od 16. ožujka došlo do pomaka. Akcijski plan od šest točaka govori sve. Najprije je premijer rekao kako se mora shvatiti da ne smije doći do brkanja ratnih heroja i ratnih zločinaca. (...) Plakati se uklanjanju, crkva je pokazala razumijevanje, a tu je i suradnja tajnih službi. Gotovinina mreža potpore mora se prekinuti i moraju se nastaviti reforme pravne države, prije svega sudova. Sve to se nalazi u akcijskom planu i premijer Sanader vrlo jasno je kazao i uvidio da je sada potrebna provedba tog plana. Sam je govorio o nekoliko mjeseci. Vjerujem da ćemo već u lipnju imati bolji pregled gdje se nalazimo u pogledu suradnje", ocijenio je Asselborn u razgovoru za DW.

Na pitanje tko je u pravu obzirom da Del Ponte tvrdi da je Hrvatska informirana o mjestu boravka Ante Gotovine, dok to premijer Sanader opovrgava, Asselborn je naglasio kako radna skupina nije sud, te da se ne može "upustiti u nizine niti visine pravosudnih rasprava ili rasprava koje vode tajne službe".

"S političkog gledišta je važno da se razbije mreža potpore. Carla del Ponte zna više nego mi ministri vanjskih poslova o povezanostima, isprepletenosti ili o svim postojećim mrežama. S jedne strane trebamo vjerovati onome što je rekla Carla del Ponte, ali isto tako trebamo vjerovati u ono što najavljuje hrvatska strana, a to je pokazati kroz akcijski plan da se pravna država u Hrvatskoj shvaća ozbiljno", kaže Asselborn.

"Kada bi Gotovinu sutra prebacili u Haag tada više ne trebamo dalje razgovarati. S druge strane ne može se zemlju koja bi imala stvarne poteškoće uhititi jednu jedinu osobu čekati 100 godina. Međutim, sve dok Gotovina nije u Haagu, mora se barem dokazati stopostotna suradnja s Haaškim sudom", istaknuo je Jean Asselborn u razgovoru za Deutsche Welle.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙