FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U policiji zadovoljni stanjem sigurnosti

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Čelnici policije predstavili sudanas rezultate rada policije i kriminalitetu u državi u prvomtromjesječju ove godine, ocjenivši da je stanje sigurnostizadovoljavajuće i puno bolje nego što se to, kako kažu, možezaključiti iz brojnih novinskih napisa.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Čelnici policije predstavili su danas rezultate rada policije i kriminalitetu u državi u prvom tromjesječju ove godine, ocjenivši da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i puno bolje nego što se to, kako kažu, može zaključiti iz brojnih novinskih napisa.

Ravnatelj policije Ivica Franić sa svojim najbližim suradnicima gotovo je dva sata novinarima prezentirao brojne podatke o stanju sigurnosti i radu policije. Zaključio je kako su zaustavljeni neki negativni trendovi i povećana učinkovitost policije, ocjenivši da je Hrvatska "najsigurnija zemlja u okruženju".

"Mnoge ocjene, etikete i javna prozivanja upućena policiji daju se olako bez činjenica i nije nam namjera polemizirati s kritičarima, već podastrijeti činjenice o radu policije", kazao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, objašnjavajući zbog čega je organizirana današnja konferencija za novinare.

Franić je istaknuo da je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani smanjen broj najtežih kaznenih djela za 16 posto i ukupan broj kaznenih djela za 11 posto, dok je istodobno policija povećala stopu razriješenosti za 2,5 posto.

Prema podacima MUP, broj ubojstava manji je za 42 posto i ove ih je godine bilo 19. Dva su još neriješena, no istodobno su riješena dva slučaja iz prijašnjih godina. Najveći broj, gotovo 30 posto dogodi se unutar obitelji.

Za 16 posto smanjen je i broj pokušaja ubojstava, broj silovanja je isti kao i lani (15), 21 posto je manje teških krađa, a za 12 posto krađa vozila. S druge strane za čak 41 posto povećan je broj kaznenih djela vezanih uz organizirani kriminal, 13 posto zlouporaba droga, dok je gospodarski kriminal povećan za 4,8 posto. U MUP-u te podatke tumače kao svoj uspjeh i tvrde da je to rezultata boljeg rada.

Problem razbojništava i dalje je jedan od većih jer se trend porasta nastavio, pa je tako zabilježeno 16 posto više takvih kaznenih djela. Za razliku od prva tri mjeseca lani kada su opljačkane četiri banke i pet benzinskih postaja ove je godine na meti razbojnika bilo čak 18 banaka i 19 benzinskih postaja. Stoga u MUP-u planiraju inicirati izmjenu zakona koji propisuje minimalne uvjete zaštite te predložiti osiguravajućim kućama da daju dodatni bonus bankama koje zaštitu podignu i iznad propisanog standarda.

U MUP-u kažu da ove godine bilježe i manji broj prekršaja protiv javnog reda i mira, a pohvalili su se i većim brojem uhićenih bjegunaca.

U MUP-u su ponovo ustvrdili da novi strožiji Zakon o sigurnosti cestovnog prometa polučuje rezultate, pa tako ističu da je u prvom tromjesječju za čak 40 posto manje prometnih nesreća i 25 posto manje nesreća sa stradalim. Na cestama je do kraja ožujka poginulo 11 osoba, odnosno deset manje nego lani. Za 13 posto je manji broj teško, a za 26 posto lakše ozlijeđenih. Posebno je istaknuto da je za 30 posto manje nesreća s poginulima i ozlijeđenima koje su skrivili pijani vozači.

Granična policija ove je godine otkrila gotovo 900 ilegalnih migranata, što je porast od 20 posto. U MUP-u kažu da to mogu zahvaliti boljoj opremljenosti i uvođenju europskih standarda u čuvanju granice. U prilog tomu istaknuto je da je lani na granicama zaplijenjeno 11 kilograma droga, a ove godine čak 735.

Ove je godine zabilježeno i 57 napada na policajce pri čemu je jedan poginuo, jedan je teže, a 34 su lakše ozlijeđeni. s druge strane policajci su u 644 slučaja koristili silu i to u osam navrata vatreno oružje, a u šest navrata palicu, pri čemu je pet građana teško, a 99 lakše ozlijeđeno.

Policija je primila 256 predstavki građana, odnosno 40-ak manje nego lani, 151 policajac novčano je kažnjen, a trojica su dobili otkaz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙