FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sofija: Sud oslobodio Čedomira Brankovića

SOFIJA, 28. travnja 2005. (Hina) - Sud u Sofiji naredio je u četvrtakoslobađanje Srbina Čedomira Brankovića (50), kojeg Hrvatska sumnjičiza ratne zločine, a koji je u ponedjeljak navečer uhićen u Bugarskoj,objavila je glasnogovornica suda.
SOFIJA, 28. travnja 2005. (Hina) - Sud u Sofiji naredio je u četvrtak oslobađanje Srbina Čedomira Brankovića (50), kojeg Hrvatska sumnjiči za ratne zločine, a koji je u ponedjeljak navečer uhićen u Bugarskoj, objavila je glasnogovornica suda.

"Odmah ćemo uputiti žalbu", kazao je za AFP glavni tajnik bugarskog ministarstva unutarnjih poslova Bojko Borisov.

"Sud smatra da nema razloga da on ostane u pritvoru. On je doputovao u Bugarsku u okviru srpskog vojnog izaslanstva s posebnim statusom, koji odgovara diplomatskom statusu", objasnila je glasnogovornica suda Petja Gergova.

Osim toga, dodala je, "popis izaslanstva dostavljen je unaprijed i bugarska strana ga je prihvatila".

Branković je, nakon što je pušten na slobodu, izjavio da "nema nikakve veze sa zločinima za koje je optužen".

Branković je uhićen u Bugarskoj u ponedjeljak 25. travnja, na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku na kojemu se vodila istraga protiv njega i još 31 osumnjičenika. Kako su svi bili nedostupni istraga je prekinuta, a za osumnjičenima je u studenome 1999. raspisana međunarodna tjeralica. U agencijskim vijestima pogrešno se navodi da je Branković u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu su najavili da će tražiti Brankovićevo izručenje.

Brankovića, rođenog u mjestu Berek kraj Garešnice, hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je 17. kolovoza 1991. zapovjedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA i zajedno s još 31 osobom napao 21 naselje na području Novske. U napadu je poginulo 13 civila. Sumnjiči ga se i za pljačkanje i miniranje nekoliko tamošnjih katoličkih crkava te uništavanje brojnih kuća i gospodarskih objekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙