FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska mora nastaviti potragu za Gotovinom

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Povjerenik EU-a za proširenje OlliRehn izjavio je u četvrtak da Hrvatska vlada ne bi smjela posustati upotrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom kojeg traži Haški sud(ICTY), upozorivši da Bruxelles od tog uvjeta neće odustati.
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) - Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak da Hrvatska vlada ne bi smjela posustati u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom kojeg traži Haški sud (ICTY), upozorivši da Bruxelles od tog uvjeta neće odustati.

Vijeće ministara EU-a odgodilo je početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji su trebali početi 17. ožujka, dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost o punoj suradnji Zagreba s Haškim sudom.

"Hrvatska Vlada ne bi trebala usporavati potragu za Gotovinom", kazao je Rehn u kratkom razgovoru za RTL televiziju.

Prema njegovim riječima, Bruxelles, koji je u kontaktu s Hagom i hrvatskom Vladom, dobro je informiran o intenziviranju napora Vlade da dokaže punu suradnju.

"Nadam se da će uskoro postići razinu potpune suradnje koja je povezana s lociranjem i izručenjem Gotovine", kazao je Rehn.

Hrvatska bi Vlada 26. travnja trebala predstaviti svoje viđenje rješavanja tog pitanja.

Čelnici EU-a su na proljetnom summitu odlučili uspostaviti radnu skupinu, koja bi trebala ocijeniti stupanj hrvatske suradnje s Haškim sudom. Prvi sastanak te radne skupine, koju čine predstavnici sadašanjeg predsjedatelja Luksemburga te dvaju sljedećih Velike Britanije i Austrije, zatim povjerenik za proširenje Olli Rehn i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, održat će se u Luxembourgu 26. travnja. Radna skupina će saslušati stajališta haškog tužiteljestva i hrvatske Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙