FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina se priprema za prva suđenja s tročlanim porotama

PEKING, 25. travnja 2005. (Hina/AFP) - Oko 27 tisuća kineskihporotnika javit će se sljedećeg tjedna na novu dužnost u nastojanjupravosuđa, izloženog kritikama zbog podložnosti pritiscima vlasti ipartije, da se reformira, prenose kineski državni mediji.
PEKING, 25. travnja 2005. (Hina/AFP) - Oko 27 tisuća kineskih porotnika javit će se sljedećeg tjedna na novu dužnost u nastojanju pravosuđa, izloženog kritikama zbog podložnosti pritiscima vlasti i partije, da se reformira, prenose kineski državni mediji.

Tročlane porote počet će raditi 1. svibnja kako u krivičnim tako i u građanskim parnicama. Proces izbora porotnika proveden je tijekom siječnja i veljače i očekuje se da će njihove ovlasti u donošenju presude biti izjednačene onima koje sada imaju suci.

Kineski pravni sustav izložen je kritikama zbog toga što je prožet korupcijom.

Poboljšanje sustava porote bilo je jedan od devet glavnih zadaća koje je za 2005. godinu postavio Vrhovni narodni sud Kine.

U Kini je institut porotnika postojao i do sada ali je porotnike sud ili birao ili odobravao na temelju preporuka lokalnih vlasti. Mnogi su bili niskog obrazovanja i funkcionirali su tek kao glasački stroj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙