FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Benedikt XVI. inauguralnom misom službeno počeo pontifikat

VATIKAN, 24. travnja 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je nainauguralnoj misi na Trgu svetog Petra u Vatikanu preuzeo dužnostpoglavara Rimokatoličke crkve, primivši prsten i palij kao simbolesvojih ovlasti.
VATIKAN, 24. travnja 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je na inauguralnoj misi na Trgu svetog Petra u Vatikanu preuzeo dužnost poglavara Rimokatoličke crkve, primivši prsten i palij kao simbole svojih ovlasti.

Inauguralna misa Benedikta XVI. na prepunom Trgu svetog Petra na kojem su se uz tisuće hodočasnika našla i izaslanstva zemalja, religija i organizacija započela je u nedjelju ujutro.

Pred oko 500 tisuća vjernika te brojnim izaslanstvima država i drugih vjerskih zajednica, Benedikt XVI. je, prema novom dijelu liturgije za ustoličenje pape, najprije sišao na grob svetog Petra u istoimenoj bazilici gdje su tijekom noći bila dva papinska znamena - prsten ribara i palij, šal od vune blagoslovljenih janjaca.

Palij je stola od bijele vune koju papa nosi oko vrata; nekad su ga nosili rimski carevi, a danas označava papinu pastoralnu vlast.

Prsten ribara Benedikta XVI. ima njegov pečat i nakon njegove će se smrti uništiti. Palij novog pape razlikuje se od onih koje su nosili njegovi prethodnici, jer su mu dimenzije usklađene s palijima koji su postojali u prvom tisućljeću Crkve, pa je mnogo duži (260 centimetara) od dosadašnjih. Na dvije je strane obrubljen crnom svilom, a pet crvenih križeva simbolizira Kristove rane.

"Crkva je živa i mlada. U sebi nosi budućnost svijeta i zato svakom od nas pokazuje stazu budućnosti", rekao je Benedikt XVI. u svojoj homiliji tijekom inauguralne mise, praćen ovacijama vjernika na Trgu sv. Petra.

Papa je potom pozdravio "dragu braću iz židovskog naroda, s kojima smo povezani golemim zajedničkim duhovnim nasljeđem koji svoje korijene uranja u nepovratna obećanja Boga".

"I konačno, moje misli, gotovo poput vala koji se širi, putuju svim ljudima današnjice, vjernicima i onima koji ne vjeruju", nastavio je.

Papa je ponovio kako mu predstoji "nečuvena zadaća, koja prelazi čovječju sposobnost", dodavši kako "ne treba nositi sam ono što zapravo nikad ni ne bi mogao nositi sam" i pozvavši "Crkvu u cjelini" da "izvede ljude iz pustinje, prema mjestu života i ljubavi spram sina Božjeg".

"Pustinja ima mnoštvo oblika. Postoji pustinja siromaštva, pustinja gladi i žeđi, pustinja napuštenosti, samoće, uništene ljubavi. Također postoji i pustinja skrivenosti Boga, pustinja praznine duše koja nema nimalo svijesti o dostojanstvu i čovječjem putu", kazao je Papa.

Prema njegovim riječima "unutarnje su pustinje postale vrlo velike", zbog čega se u današnjem svijetu množe i vanjske pustinje.

"Zato zemaljska bogatstva više ne služe izgradnji Božjeg vrta, u kojem mogu živjeti svi, nego ih iskorištavaju izrabljivačke i uništavačke sile", kazao je Sveti otac u homiliji.

Inauguralnom misom službeno započinje pontifikat Benedikta XVI. koji će u ponedjeljak poslije podne obići drugu rimsku baziliku, onu svetoga Pavla, kako bi na simbolički način opet ujedinio dva apostola koji su osnovali crkvu. Novi papa će preuzeti rimsku katedralu, baziliku svetog Ivana u Lateranu, najvjerojatnije 7. svibnja. Preuzimanjem rimske katedrale Papa sjeda u katedru i postaje rimskim biskupom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙