FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Benedikt XVI. u subotu s novinarima

VATIKAN, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Novoizabrani papa BenediktXVI. sastat će se u subotu ujutro s novinarima, priopćio je Vatikan usrijedu, premda nije jasno hoće li to biti službena konferencija zatisak.
VATIKAN, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Novoizabrani papa Benedikt XVI. sastat će se u subotu ujutro s novinarima, priopćio je Vatikan u srijedu, premda nije jasno hoće li to biti službena konferencija za tisak.

Dosad su se pape sastajali s novinarima nakon izbora, češće držeći govore negoli odgovarajući na postavljena pitanja, ocijenjuje Reuters.

U kratkom pregledu Papina programa prvog radnog dana Vatikan je rekao da će se Benedikt XVI. u petak ujutro u Rimu sastati sa svim kardinalima. U priopćenju Vatikana potvrđuje se također da će se misa ustoličenja novog pape slaviti u nedjelju s početkom u 10.00 sati dok će u ponedjeljak Papa primati službena izaslanstva.

Vatikan je usto priopćio da je Benedikt XVI. službeno preuzeo papinske odaje u Apostolskoj palači, ali je odlučio da će "zasad" ostati u Domu sv. Marte u kojoj borave kardinali tijekom konklava.

Inače, neki od kardinala su se tijekom dana obratili novinarima i prepričali svoje utiske s konklava.

Nakon izbora pape Benedikta XVI. "svi su pljeskali, dok je on bio pognute glave. Sigurno se molio", rekao je engleski nadbiskup, kardinal Cormac Murphy-O'Connor, naglasivši da je na konklavama bio svjedokom "stvaranja povijesti" i da je nakon izbora novog pape "imao osjećaj dobro obavljenog posla".

Austrijski kardinal Christoph Schoenborn rastumačio je u razgovoru za Vatikanski radio što se krije iza izbora imena novog pape: "Ratzinger nam je rekao da je Benedikt XV. bio je papa koji se zalagao za mir u doba rata i dodao da je sveti Benedikt iz Norce bio otac redovništva, zaštitnik Europe i čovjek velike vjere".

Benedikt XV. bio je papa za Drugog svjetskog rata, a pontifikat mu je trajao od 1914. do 1922.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙