FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament podupro ulazak Bugarske i Rumunjske u EU

STRASBOURG, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Europski parlament u srijeduje velikom većinom podupro pristup Rumunjske i Bugarske Europskojuniji, čime je otvoren put za potpisivanje povelje o pristupu te dvijezemlje 25. travnja.
STRASBOURG, 13. travnja 2005. (Hina/AFP) - Europski parlament u srijedu je velikom većinom podupro pristup Rumunjske i Bugarske Europskoj uniji, čime je otvoren put za potpisivanje povelje o pristupu te dvije zemlje 25. travnja.

U slučaju Rumunjske, zastupnici su glasovali sa 497 glasova za, 93 protiv i 71 suzdržanih, a u slučaju Bugarske, za pristup ih je bilo 522, 70 protiv i 69 suzdržanih.

Bukurešt i Sofija trebali bi se priključiti EU-u 1. siječnja 2007., osim ako se ne aktivira "zaštitna klauzula" po kojoj pristupanje može biti odgođeno za godinu dana.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn naglasio je u utorak u raspravi dan prije glasovanja da Rumunjska i Bugarska moraju provesti još mnoge važne reforme i upozorio da Europska komisija neće oklijevati aktivirati tu klauzulu i odgoditi njihov ulazak utvrdi li da nisu spremne za članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙