FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pritišće Rugovu da počne dijalog sa Srbijom

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija zatražila jeu srijedu od čelnika kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove da sa Srbijomzapočne dijalog o budućnosti Kosova koje je trenutno pod upravomUjedinjenih naroda.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija zatražila je u srijedu od čelnika kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove da sa Srbijom započne dijalog o budućnosti Kosova koje je trenutno pod upravom Ujedinjenih naroda.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn ocijenio je da bi taj potez mogao biti od pomoći mogućim pregovorima međunarodne zajednice o statusu Kosova koji bi se održali krajem godine. Kosovo se od 1999. godine, kada je NATO bombardirao srpske snage u toj pokrajini, nalazi pod protektoratom Ujedinjenih naroda.

"Vrlo je važno da što prije započne konstruktivan dijalog između Beograda i Prištine", kazao je Rehn. Prema njegovim riječima, srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću ne nedostaje volja za pokretanjem dijaloga.

"Namjera mi je potaknuti Rugovu da to shvati ozbiljno i prione konstruktivnom dijalogu", dodao je Rehn.

Europski povjerenik je istaknuo da je Europska komisija spremna pomoći Kosovu u postupnoj integraciji s ostatkom Europe, uključujući i veću financijsku pomoć, ukoliko čelnici Kosova pokažu određenu ozbiljnost glede miroljubivog rješenja sukoba i političkih reformi.

Rugova, koji se bori za nezavisnost Kosova, za sada odbija direktni dijalog sa srbijanskom stranom o budućnosti pokrajine u kojoj 90 posto stanovništva čine Albanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙