FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski mediji o novom Papi

BEČ, 20. travnja 2005. (Hina) - Sva austrijska sredstva javnogpriopćavanja pišu u srijedu opširno o novom Papi ističući kako jeriječ o "snažnoj ličnosti bavarskog temperamenta", koji je preuzeo imesv. Benedikta, zaštitnika Europe, poslanika mira i stvarateljajedinstva.
BEČ, 20. travnja 2005. (Hina) - Sva austrijska sredstva javnog priopćavanja pišu u srijedu opširno o novom Papi ističući kako je riječ o "snažnoj ličnosti bavarskog temperamenta", koji je preuzeo ime sv. Benedikta, zaštitnika Europe, poslanika mira i stvaratelja jedinstva.

Jozeph Ratzinger bio je vrlo blizak i povjerljiv suradnik preminulog pape Ivana Pavla II. te će sigurno poduzeti prave korake i nastaviti kontinuitet, naglašavaju gotovo svi austrijski mediji.

Iako je izabran za novog papu poslije "velikog Ivana Pavla II.", nije preuzeo ime Ivan Pavao III., što bi moglo značiti da će postaviti nove naglaske svome pontifikatu, komentira austrijski dnevni list Der Standard. List dodaje kako je papa Wojtyla bio istodobno i mudar političar, sposobnost koju njegov nasljednik tek treba dokazati. Ističući da je riječ o pravom intelektualcu, list zaključuje da će se novi Papa "sigurno odlučno zauzimati za međureligijski dijalog s drugim vjerama u svijetu".

Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Choenborn izjavio je, komentirajući izravno iz Vatikana izbor novog Pape za austrijsku televiziju, kako je "vrlo sretan tim izborom", dodajući kako je "Sveti Otac jedan od posljednjih svjedoka Vatikanskog koncila" te da će "nastaviti kontinuitet u radu". On, međutim, nije htio kazati da li je glasovao za Ratzingera.

Biskup Egon Kapellari iz Graza kazao je "novi Papa je čovjek s jakim načelima". Biskup St. Poeltena, Klaus Kueng izjavio je da je Ratzinger velika ličnost, ispunjen dubokom vjerom prema crkvi te da će znati nositi sa svim izazovima današnjeg svijeta.

Bivši gradonačelnik Beča Helmut Zilk izrazio je radost što je novi Papa iz njemačkog govornog područja naglasivši da je "on vrlo pametan čovjek, sigurno je otvoreniji prema svijetu nego što se čini".

Gotovo sva austrijska sredstva javnog priopćavanja dodaju da se, dok u njemačkom govornom području, posebice u Ratzingerovoj domovini Bavarskoj, vlada oduševljenje, iz nekih drugih dijelova svijeta čuju se drugačiji, kritički tonovi o konzervativnom Ratzingeru koji, kako se navodi, zastupa čvrsto svoja stajališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙