FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Privremeni libanonski premijer obećao izbore u svibnju

BEJRUT, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Najib Mikati, privremenilibanonski premijer, u ponedjeljak je obećao održati parlamentarneizbore u svibnju kako je predviđeno libanonskim ustavom i kao štotraže međunarodna zajednica i protusirijska oporba.
BEJRUT, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Najib Mikati, privremeni libanonski premijer, u ponedjeljak je obećao održati parlamentarne izbore u svibnju kako je predviđeno libanonskim ustavom i kao što traže međunarodna zajednica i protusirijska oporba.

Mikati je nakon prvog razgovora sa zastupnicima u libanonskom parlamentu o formiranju nove vlade rekao da će "što je prije moguće" sastaviti vladu koja će nadgledati izbore.

Kako bi izbori u Libanonu bili provedeni u svibnju, Mikati, vlasnik telefonske kompanije s bliskim poslovnim i političkim vezama sa Sirijom, ima manje od dva tjedna da sastavi vladu, te da dobije povjerenje na glasovanju u parlamentu koji mora odobriti i njegov prijedlog izbornog zakona.

"Glavna zadaća ove nove vlade je da se prihvati izborni zakon i održe izbore unutar ustavom predviđenog roka. Jednom kada se sastavi vlada provest ćemo sve potrebne procedure kako bi požurili održavanje izbora", izjavio je Mikati novinarima.

Sjedinjene Države, Europska unija i Ujedinjeni narodi predvode međunarodne pozive za održavanje izbora u svibnju ukazujući da je to najbolji put da Libanonon izađe iz najgore političke krize nakon građanskog rata koji je okončan 1990. godine.

Mikati je rekao da će nastojati sastaviti vladu s malim brojem ministara koji se ne bi trebali kandidirati na izborima. Izbori trebaju biti objavljeni barem mjesec dana prije njihovog održavanja, a četvorogodišnji mandat libanonskog parlamenta istječe 31. svibnja te bi vlada prije tog datuma morala održati barem prvi krug izbora.

Libanonska protusirijska oporba, koja je iznenađujuće prihvatila kompromis i podržala Mikatijevo imenovanje prošlog tjedna, naznačila je da je spremna podržati njegovu vladu ili joj se čak i pridružiti ako se ispune njeni zahtjevi.

Oporbeni zastupnici u libanonskom parlamentu su nakon razgovora s Mikatijem rekli da njegova vlada treba što je prije moguće održati izbore i otpustiti ili suspendirati prosirijskog načelnika libanonske službe sigurnosti.

Oporba ustrajava na skorim izborima kako bi kapitalizirala val naklonosti javnosti nakon ubojstva bivšeg premijera Rafika Haririja 14. veljače. Bivši libanonski ministar gospodarstva Basil Fuleihan, koji je zadobio teške opekline u atentatu u kojem je ubijen Hariri, u ponedjeljak je od zadobivenih ozljeda umro u pariškoj bolnici. Fuleihan je dvadeset i prva osoba koja je izgubila život u atentatu na bivšeg libanonskog premijera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙