FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati
ZAGREB, 17. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 15.30 sati

VATIKAN

Rimokatolički kardinali počinju u ponedjeljak konklavu kako bi izabrali nasljednika Ivana Pavla II. i ujedno 265. papu u povijesti. Kardinali će se u hotel Santa Marta useliti u nedjelju poslije podne i svi zajedno će biti u tom vatikanskom hotelu na večeri. Na konklavi koja počinje u ponedjeljak, sudjelovat će 115 kardinala mlađih od 80 godina iz 52 zemlje. Još dva koja imaju pravo glasa neće glasovati zbog bolesti. Šezdeset i šest kardinala starijih od 80 godina ne mogu sudjelovati u izboru. Od nedjelje navečer, kardinali će biti izolirani u Vatikanu, a počet će birati u ponedjeljak u 16,30 sati. Tek kada se zatvore u Sikstinskoj kapeli, kada će iz nje izići svi oni koji ne sudjeluju u izboru novog pape, dakle svi osim 115 kardinala, odlučit će se hoće li se odmah pristupiti i prvom glasovanju ili će ono biti obavljeno u utorak. Kardinali su u subotu uništili prsten ribara i papinski pečat u simboličnom okončanju pontifikata Ivana Pavla II., te prije početka konklave. Stari ritual koji obilježava prijelazno razdoblje između dva pontifikata - uništavanje prstena ribara i pečata, praktična je mjera onemogućavanja falsificiranja papinskih dokumenata a ujedno i simbol okončanja pontifikata određenog pape.

MOSTAR

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko ocijenio je u nedjelju da bi se spor nastao između dviju zemalja oko Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je BiH jednostrano izmijenila u veljači, a hrvatska Vlada najavila moguće protumjere, mogao riješiti dijalogom službenog Zagreba i Sarajeva na razini dvojice premijera. "Očekujemo postizanje dogovora i to u okviru radne skupine i Odbora za praćenje provođenja Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je jedino zadužen za kontrolu njegove provedbe. Također podupirem sastanke na ministarskoj ali i premijerskoj razini. Mislim da bi takvi susreti posebno pridonijeli iznalaženju obostrano prihvatljivog rješenje", izjavio je ministar Doko za Hinu. Hrvatski premijer Ivo Sanader u Karlovcu je najavio da će o spornim pitanjima s ministrom Dokom razgovarati ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Ministar Doko istaknuo je kako je bosanskohercegovačkoj strani iznimno stalo do postizanja dogovora jer je Sporazum o slobodnoj trgovini imao pozitivne učinke na gospodarstvo i izvoz iz BiH, ali je bio posve nepoticajan za domaće poljoprivrednike.

RIM

U nedjelju i ponedjeljak do 15 sati bit će otvorena birališta u talijanskoj regiji Basilicati gdje se biraju predsjednik i novo regionalno vodstvo. Osim toga u gradovima Andrea, Cheti, Mantova, Pavia i Veneciji biraju se u drugom krugu novi gradonačelnici. Na birališta je ukupno pozvano 1,7 milijuna birača. Izbori u Basilicati pokazat će hoće li se nastaviti pozitivni trend izbornih rezultata za oporbeni lijevi centar i hoće li desni centar premijera Silvija Berlusconija i ovoga tjedna doživjeti poraz. Na regionalnim izborima održanima 3. i 4. travnja u 13 regija pobijedio je lijevi centar čak u jedanaest regija i po ukupnom broju dobivenih glasova prešao je desni centar. Unutar Berlusconijeve koalicije počela je rasprava o odgovornosti za poraz, pa su ministri demokršćanskog UDC-a izašli iz vlade i na taj način otvorili krizu, koja bi se mogla zaključiti i sazivanjem prijevremenih izbora.

LJUBLJANA

Lučki inspektor u Kopru zabranio je isplovljavanje brodu pod albanskom zastavom "Adal", nabrojivši na njemu 48 krupnih nedostataka što je najviše u njegovoj karijeri inspektora. Inspektor Ivo Maraspin čudi se kako je sedmočlanoj posadi, sastavljenoj od državljana Albanije, te Srbije i Crne Gore, uopće uspjelo doći do Slovenije, gdje su iskrcali 4 kontejnera s cigaretama. "Do Kopra su doplovili napamet, odnosno naslijepo i neće otići dok ne isprave nedostatke", rekao je Maraspin. Maraspin je sve europske lučke kapetanije obavijestio o svojim nalazima koji ozbiljno dovode u pitanje navigacijske sposobnosti broda. Uz mnogo korozije i rupa na palubi i boku broda, ustanovio je da su oba magnetna kompasa pokvarena, da radar ne djeluje, a isto tako niti radio-oprema i navigacijska svjetla.

QUITO

Ekvadorski predsjednik Lucio Gutierrez koji je u petak proglasio izvanredno stanje u glavnome gradu Quitu kako bi zaustavio prosvjede svojih protivnika te je raspustio Vrhovni sud, u subotu je donio odluku o ukidanju izvanrednog stanja, prenose službeni izvori. Gutierrez je objasnio kako je odluku donio da bi olakšao pregovore koji bi trebali dovesti do okončanja političke krize nastale nakon smjenjivanja članova Vrhovnog suda. "Ukinuo sam izvanredno stanje i tražim da se poštuje mir", rekao je Gutierrez novinarima na konferenciji za novinare. U subotu se na ulicama glavnog ekvadorskog grada okupilo više tisuća ljudi koji su tražili Gutierrezovu ostavku. Snage reda i sigurnosti nisu sprečavale prosvjednike, a njihov zapovjednik Victor Hugo Rosero izjavio je kako će to učiniti jedino ukoliko bude uistinu potrebno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙