FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DORH: Od države se lani potraživalo 12,39 milijardi kuna

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Od državnih tijela i lokalnih vlastiprošle se godine parničnim putem potraživalo više od 12,39 milijardikuna, dok su država te jedinice lokalne i regionalne samouprave nasudovima istovremeno tražili isplatu 5,4 milijarde kuna, izvijestiloje danas Državno odvjetništvo RH (DORH) predstavljajući rezultate svograda u 2004.
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Od državnih tijela i lokalnih vlasti prošle se godine parničnim putem potraživalo više od 12,39 milijardi kuna, dok su država te jedinice lokalne i regionalne samouprave na sudovima istovremeno tražili isplatu 5,4 milijarde kuna, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo RH (DORH) predstavljajući rezultate svog rada u 2004.

Naknade od države u najviše su slučajeva, gotovo 72 posto, potraživane u radnim sporovima, odnosno po tužbama zaposlenika u kojima traže da im se isplate dugovi temeljem kolektivnih ugovora.

No, u DORH-u danas nisu znali dati precizne odgovore koliko je država temeljem tih potraživanja zaista i isplatila, te koliko je novca njoj uplaćeno. Pojasnili su tek da se navedeni iznosi odnose na tužbene zahtjeve koji su u praksi znatno manji od iznosa koje dosuđuju sudovi.

Po zakonu državna odvjetništva u građanskom i upravnom postupku zastupaju Republiku Hrvatsku u zaštiti imovinskih i drugih prava, a na temelju posebne punomoći mogu zastupati i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države, te jedinice lokalne samouprave.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izrazio je zadovoljstvo prošlogodišnjim radom Državnog odvjetništva koje je, po njegovim riječima, statistički doseglo europske standarde. Priznao je da u radu tog tijela i dalje ima niz poteškoća te da nije zadovoljan radom na nekim predmetima.

"Pokazatelji govore da sve nije tako crno kako izgleda", kazao je Bajić komentirajući izvješće koje će u potpunosti biti dovršeno i upućeno hrvatskoj Vladi najkasnije za mjesec dana.

Državno odvjetništvo lani je primilo gotovo 97 tisuća novih prijava, što je dva posto više nego 2003. Nešto manje od polovine prijava odnosi se na nepoznate počinitelje.

Od prijava protiv poznatih počinitelja neriješeno je ostalo njih 469, što je manje od trodnevnog priliva novih prijava.

Bajić je najavio da Državno odvjetništvo planira dodatno smanjiti broj neriješenih predmeta te da je već spremna baza slučajeva koji se rade dulje od šest mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙