FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska "dvoglava beba" uspješno se oporavlja

KAIRO, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Egipatska beba kojoj je prijedva mjeseca kirurškim putem odstranjena glava blizanca, koja je bilaspojena na njenu, hrani se normalno, izjavila je u srijedu Abla elAlfy, savjetnica na pedijatrijskoj intenzivnoj njezi u kairskojdječjoj bolnici Benha.
KAIRO, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Egipatska beba kojoj je prije dva mjeseca kirurškim putem odstranjena glava blizanca, koja je bila spojena na njenu, hrani se normalno, izjavila je u srijedu Abla el Alfy, savjetnica na pedijatrijskoj intenzivnoj njezi u kairskoj dječjoj bolnici Benha.

Manar Maged rođena je s craniopagusom parasiticusom, vrlo rijetkim defektom u kojem uz lubanju razvijenog blizanca sraste glava nerazvijenog blizanca. Menarin blizanac je bio sposoban smiješiti se i treptati, ali ne i samostalno živjeti.

"Prebačena je na uobičajenu njegu prije dva tjedna i pokazuje znakove poboljšanja, može normalno jesti bez pomoći cijevčica", kazala je Alfy.

Prema njenim riječima, Manarinoj je majci dopušten izravan kontakt s djetetom nakon što su bile odvojene gotovo dva mjeseca nakon operacije izvedene 19. veljače. "Manar se dobro povezala s majkom", kazala je Alfy.

Liječnici tvrde da je Manarin slučaj vrlo rijedak i da je samo preživljavanje operacije veliki uspjeh.

Craniopagus parasiticus se događa kada se embrij počinje razdvajati u identične blizance, ali taj se proces ne dovrši i jedan od spojenih blizanca ne uspije se potpuno razviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙