FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasovi za novog papu skupljat će se u tri posude

RIM, 11. travnja 2005. (Hina) - Za ubacivanje listića s imenimakandidata za novog Papu u Sikstinskoj su kapeli pripremljene tri,umjesto dosadašnje dvije, posude, a ni peć od lijevanog željeza ukojoj će se listići paliti nije ona s konklave 1978. na kojoj jeizabran Ivan Pavao II.
RIM, 11. travnja 2005. (Hina) - Za ubacivanje listića s imenima kandidata za novog Papu u Sikstinskoj su kapeli pripremljene tri, umjesto dosadašnje dvije, posude, a ni peć od lijevanog željeza u kojoj će se listići paliti nije ona s konklave 1978. na kojoj je izabran Ivan Pavao II.

Novinarima u dvorani ureda za tisak Svete Stolice u ponedjeljak su prikazani snimci Sikstinske kapele, novih posuda i Doma svete Marte u kojemu će odsjesti kardinali tijekom konklave.

Prema apostolskom Ustavu (Universi dominici gregis) koji je za izbor pape 1996. donio Ivan Pavao II., uz dvije posude za ubacivanje glasova dodana je i treća, namijenjena kardinalima s pravom glasovanja koji zbog bolesti neće moći iz sobe doći u Sikstinsku kapelu.

Posude koje su se koristile do konklave 1978. na kojoj je izabran Ivan Pavao II., čuvaju se u papinskoj sakristiji Sikstinske kapele. Tri nove posude s biblijskim motivima načinio je kipar Cecco Bonanotte, autor novih ulaznih vrata na Vatikanskim muzejima koja su postavljena za Jubilej 2000.

Dom svete Marte (ili Domus Sanctae Martae) unutar vatikanskih zidina ima 106 apartmana, 22 jednokrevetne sobe i jedan posebni apartman. U sklopu Doma u kojemu će stanovati kardinali koji će od ponedjeljka 18. travnja birati novoga papu, nalaze se kapela i velika blagovaonica. Put od Doma do Sikstinske kapele prolazi iza bazilike svetoga Petra, a dugačak je približno kilometar.

Na ulasku u Sikstinsku kapelu svi će kardinali biti pregledani kako ne bi sa sobom imali mobitele ili druge elektronske naprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙