FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomski rast u Europi i središnjoj Azije porastao za 6,8 posto u 2004.

WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina) - Gospodarski rast u regiji Europai središnja Azija povećao se za 6,8 posto u 2004. nadmašivši globalnirast koji je iznosio 3,8 posto, izvijestila je u četvrtak Svjetskabanka.
WASHINGTON, 8. travnja 2005. (Hina) - Gospodarski rast u regiji Europa i središnja Azija povećao se za 6,8 posto u 2004. nadmašivši globalni rast koji je iznosio 3,8 posto, izvijestila je u četvrtak Svjetska banka.

Svjetska banka u svom izvješću ocjenjuje da je rast u zemljama regije Europe i središnje Azije rezultat pozitivnih trendova u međunarodnoj trgovini i tokova kapitala kao i provedbi reformi u tim zemljama, uključujući poboljšanja investicijske klime i upravljanja u većem dijelu regije.

Pozitivan utjecaj na rast imalo je i pristupanje Europskoj uniji nekih zemalja središnje Europe i Baltika te napredak u kandidaturi za članstvo u EU-u Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Turske, rekla je Svjetska banka.

Poticaj rastu dala je i politička stabilnost u jugoistočnoj Europi i visoke cijene roba u Zajednici neovisnih zemalja koju čine bivše republike Sovjetskog Saveza.

"Rast u Europi i središnjoj Aziji nadmašila je samo istočna Azija", rekao je Pradeep Mitra, glavni ekonomist u odjelu Svjetske banke za Europu i središnju Aziju. "Rast cijena nafte svakako je igrao ulogu, ali su važniji bili nastavak reformi, demokratizacija i povećana politička stabilnost što podupire stalni rast investicija".

Svjetska banka, međutim, upozorava da u regiji Europe i središnje Azije rastu inflatorni pritisci koji bi mogli voditi pooštravanju monetarne politike te zajedno s očekivanim rastom kamatnih stopa u svijetu dovesti do viših kamatnih stopa u regiji usporavajući investicije i slabeći potrošnju.

Banka predviđa da će ekonomski rast u regiji usporiti na oko 5,5 posto u 2005. i na 4,9 posto u 2006.

Ukupne izravne strane investicije u regiju Europe i središnje Azije stabilizirale su se u posljednje tri godine na 23 posto od ukupnih investicija u zemlje u razvoju što je značajno iznad 9 posto udjela u 1994. U 2004. izravne strane investicije u regiju dosegnule su 37,6 milijardi dolara u odnosu na 35,6 milijardi u 2003.

Svjetska banka je rekla kako su zemlje u razvoju sa 6,6 posto globalno zabilježile u svim regijama brži rast u 2004. u odnosu na prosjek u proteklom desetljeću te da su u rastu nadmašile razvijene zemlje. Globalna ekonomija zabilježila je rast od 3,8 posto što je najbrže u proteklih četiri godine.

Izvješće navodi temeljni scenarij prema kojem pooštravanje fiskalne politike u SAD-u i više kamatne stope zajedno s visokim ekonomskim rastom u zemljama u razvoju počinje uklanjati globalnu ekonomsku neuravnoteženost i smanjivati američki deficit tekućeg računa. Ono ukazuje i na opasnosti za ove izglede navodeći da zemlje u razvoju trebaju smanjiti svoju osjetljivost na promjene tržišnih raspoloženja potaknutih većim rastom kamatnih stopa od očekivanog ili većim od očekivanog padom vrijednosti američkog dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙