FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 8. travnja

ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) -
ZAGREB, 8. travnja 2005. (Hina) -

Najavljujemo važnije događaje za petak, 8. travnja

VATIKAN - Pogreb Pape Ivana Pavla II. Sveti otac preminuo je u prošlu subotu a na njegovom posljednjem ispraćaju očekuje se nekoliko milijuna hodočasnika, 180 državnih izaslanstava (s oko 1400 osoba iz najužeg vrha i 2500 osoba iz diplomatskog sastava), 14 vjerskih vođa te šest kraljeva i kraljica. Hrvatsko državno izaslanstvo predvodit će predsjednik Stjepan Mesić, a u izaslanstvu se nalazi i premijer Ivo Sanader.

Papa će biti pokopan u kripti Bazilike sv. Petra u Vatikanu. Na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama može se okupiti oko 300.000 ljudi a na 24 trga će biti postavljeni veliki ekrani kako bi vjernici mogli pratiti misu koju će predvoditi dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger, dok će obred ukopa predvoditi nadbiskup Piero Marini. Misa počinje u 10 sati i trajat će tri sata nakon čega slijedi ukop.

Veliki interes će, i zbog sigurnosnih razloga, izazvati brojno američko izaslanstvo u kojem su bivši predsjednik George Bush i njegov sin, sadašnji predsjednik George W. Bush, bivši predsjednik Bill Clinton (svi sa suprugama) te državna tajnica Condoleezza Rice. Do četvrtka navečer pokraj Papinog odra prošlo je četiri milijuna ljudi.

HELSINKI - Nastavak konferncije ministara pravosuđa Vijeća Europe, među kojima je i hrvatska ministrica Vesna Škare-Ožnolt, o "društvenim aspektima" kaznenog prava.

Međunarodni dan Roma obilježava se na godišnjicu prvog Međunarodnog kongresa Roma, koji se održao u Londonu 1971. godine i smatra se početkom koordiniranih napora na promicanju prava i interesa Roma na međunarodnoj razini.

DJIBOUTI - Predsjednički izbori na kojima je samo jedan kandidat, predsjednik Ismail Omar Galleh.

DEŽURNI U VPR-u:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Duška Gerić-Koren

Večer: Domagoj Janković

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙