FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "Pokreni se - budi zdraviji" u Parku Maksimir

ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - "Pokreni se - budi zdraviji" naziv jesportske manifestacije koju u subotu, 16. travnja, u Parku Maksimir, upovodu Svjetskog dana zdravlja, priređuju Hrvatska udrugafizioterapeuta i Zagrebački gradski ured za obrazovanje i šport.
ZAGREB, 6. travnja 2005. (Hina) - "Pokreni se - budi zdraviji" naziv je sportske manifestacije koju u subotu, 16. travnja, u Parku Maksimir, u povodu Svjetskog dana zdravlja, priređuju Hrvatska udruga fizioterapeuta i Zagrebački gradski ured za obrazovanje i šport.

U raznim sportskim aktivnostima sudjelovat će učenici zagrebačkih osnovnih i srednjim škola, a tijekom manifestacije bit će organizirana i akcija besplatnog mjerenja tlaka te šećera, kolesterola i triglicerida u krvi.

Sudionici će se prvo okupiti na Trgu bana Jelačića odakle će u 10,30 sati krenuti prema Parku Maksimir.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da nedovoljna fizička aktivnost postaje sve većim javnozdravstvenim problemom kod svih dobnih skupina, a posebice mladih.

To dovodi do pretilosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog tlaka, osteoporoze i drugih bolesti, ističe predsjednica Hrvatske udruge fizioterapeuta Mirjana Grubišić.

Po podacima WHO-a od posljedica nedovoljne fizičke aktivnosti godišnje umire dva milijuna ljudi, a između 60 i 85 posto odraslih osoba nisu dovoljno tjelesno aktivni.

Bolesti zglobova čine više od polovice svih kroničnih oboljenja kod starijih od 60 godina, a bol u leđima postala je drugim najčešćim uzrokom bolovanja.

WHO također navodi da će u Europi do kraja 2010. po prvi puta biti više ljudi starijih od 60 godina nego mlađih od 20 godina, što će znatno povećati troškove liječenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙