FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sveti ratnik

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - U biografijama Ivana Pavla II. kojeovih dana objavljuju mediji nedovoljno se ističe političko okruženje ipovijesni značaj Papinog pontifikata, ocjenjuje Enzo Bettiza ukomentaru za torinsku La Stampu te se osvrće i na podršku koju je Papapružio Hrvatskoj i Slovenije u godinama raspada Jugoslavije.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - U biografijama Ivana Pavla II. koje ovih dana objavljuju mediji nedovoljno se ističe političko okruženje i povijesni značaj Papinog pontifikata, ocjenjuje Enzo Bettiza u komentaru za torinsku La Stampu te se osvrće i na podršku koju je Papa pružio Hrvatskoj i Slovenije u godinama raspada Jugoslavije.

Pontifikat Ivana Pavla II. obilježila je i obrana malih slavenskih naroda u istočnoj Europi, podsjeća Bettiza i primjećuje kao danas mnogi ističu kako se Papa ravnopravno postavljao spram američkog i ruskog predsjednika u vrijeme intervencije u Iraku no da se "malo, gotovo ništa, ne može pročitati o nastavku Wojtyline borbe protiv komunizma u nacificiranoj verziji srpskih Titovih nasljednika".

"Vatikan se tada istaknuo, zajedno s Njemačkom i Austrijom, po tome što je shvaćao neodrživost prisilnih komunističkih 'federacija', i po tome što je stoga prvi priznao nove suverenitete katoličkih Hrvatske i Slovenije i jasno identificirao napadače i napadnute", piše Bettiza. Papa je svijetu ukazao da mirovnu politiku ne treba miješati s načelnim pacifizmom te da se "slučajevima sramotnih užasa, poput Vukovara i Srebrenice, tu politiku se može i mora voditi i oružjem", nastavlja Bettiza.

"Posjeti Hrvatskoj i Sloveniji, izmučenom Sarajevu, susreti s novim hrvatskim upravljačima i beatifikacija kardinala Stepinca uočljivo su zapečatili strategiju zaštite koju je Wojtylin Vatikan davao malim podunavskim nacijama koju se ponovno rađale", piše Bettiza i dodaje da je moralna i diplomatska potpora koju je Papa dao katolicima u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i bosanskim muslimanima, proizlazila iz dubokog poznavanja problema prostora središnje Europe. "To je državnik i sveti ratnik kojeg se djelomice lukavo zanemarilo u prigodnim epitafima, a kojeg su Europa i Vatikan izgubili i kojem milijuni Europljana danas duguju život i slobodu", zaključuje svoj komentar Enzo Bettiza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙