FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Sanader: Ivan Pavao II. bio je velik, svet čovjek

ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Izražavajući u ime Vlade dubokužalost zbog Papine smrti, premijer Ivo Sanader rekao je večerasnovinarima okupljenim u sjedištu Vlade u Zagrebu da je Papa Ivan PavaoII. velik, svet čovjek, najveći čovjek našeg doba, moralna vertikalasuvremenog svijeta.
ZAGREB, 2. travnja 2005. (Hina) - Izražavajući u ime Vlade duboku žalost zbog Papine smrti, premijer Ivo Sanader rekao je večeras novinarima okupljenim u sjedištu Vlade u Zagrebu da je Papa Ivan Pavao II. velik, svet čovjek, najveći čovjek našeg doba, moralna vertikala suvremenog svijeta.

"Izgubili smo velikog čovjeka, a Hrvatska velikog prijatelja", rekao je Sanader, koji se kao premijer s Papom susreo dva puta, te bio zadnji državnik kojeg je Papa primio u službeni posjet.

Premijer je naglasio kako je Ivan Pavao Drugi u svakom pohodu diljem svijeta promicao mir, jednakost svih bez obzira na rasu, zauzimao se za najugroženije.

"Riječ je o velikom, možda i najvećem čovjeku doba u kojem živimo", rekao je premijer.

Podsjetio je kako je u Ivanu Pavlu Drugom Hrvatska imala velikog prijatelja i potporu na svom putu osamostaljenja, demokratizacije, puta u EU.

Kod priznanja Hrvatske vatikanska je diplomacija, podsjetio je, odstupila od svoje višestoljetne prakse i priznala Hrvatsku 13. siječnja 1992., .....................dva dana prije drugih država.

Premijer je podsjetio da je Sveti Otac Hrvatsku posjetio u tri navrata - 1994., 1998. i 2003., te da je jedino u rodnu Poljsku odlazio češće.

"Svaki od tih pohoda bio je karakterističan, znakovit i ohrabrujući", naglasio je Sanader.

Pratio je hrvatski narod, od otpora agresiji, preko stvaranja demokratskih institucija do davanja podrške Hrvatskoj na putu u EU, rekao je premijer.

Podsjetio je da se sa Svetim Ocem kao premijer susreo dva puta, početkom siječnja 2004. te 22. veljače 2005.

Na tom zadnjem susretu, prisjetio se Sanader, Sveti je Otac bio označen bolešću, ali poletna duha, te poručio da Hrvatska pripada EU i da će Vatikan učiniti sve da pomogne Hrvatskoj na tom putu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙