FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baskijska vlada žalila se Annanu

je Španjolskaprekršila demokratska pravila zabranivši radikalnim separatistimasudjelovanje na regionalnim izborima 17. travnja.
VITORIA, Španjolska, 1. travnja 2005. (Hina/dpa)- Baskijska regionalna vlada objavila je u petak da se međunarodnim vlastima, uključujući glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, potužila da je Španjolska prekršila demokratska pravila zabranivši radikalnim separatistima sudjelovanje na regionalnim izborima 17. travnja.

Baskijski regionalni izbori proteći će tako prvi put u posljednjih 25 godina bez separatista bliskih ETA-i.

Ustavni sud podržao je, naime, u petak raniju presudu Vrhovnog suda kojom je radikalna skupina Aukera Guztiak (AG) izbačena iz izborne utrke.

Vlada i državni tužitelj tvrdili su da je AG puka zamjena za Batasunu, političko krilo ETA-e zabranjeno 2003. godine.

Ustavni sud naglasio je da AG odbija izričito osuditi ETA-ino nasilje, u kojemu je od 1968. poginulo više od 800 ljudi.

Baskijski ministar pravosuđa Joseba Azkarraga rekao je da je regionalna vlada pisala i Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, Vijeću EU-a, optužujući vladajuće španjolske socijaliste i oporbene konzervativce da su pritiskom na sudove ishodili zabranu i AG.

Prema predizbornim anketama umjerena nacionalistička koalicija (PNV-EA), trenutačno vladajuća u Baskiji na izborima 17. travnja mogla bi prvi put dobiti apsolutnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙