FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od svih Europljana, najpospaniji su Nijemci

REGENSBURG, 31. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Na iznenađenje i užasNijemaca, opću predodžbu o njima kao o najradišnijem narodu u Europikoji stalno radi, u potpunosti je u pitanje dovelo najnovijeistraživanje koje je pokazalo da su oni zapravo stalno umorni i da,dok drugi Europljani rade ili se zabavljaju, čvrsto spavaju u svojimkrevetima.
REGENSBURG, 31. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Na iznenađenje i užas Nijemaca, opću predodžbu o njima kao o najradišnijem narodu u Europi koji stalno radi, u potpunosti je u pitanje dovelo najnovije istraživanje koje je pokazalo da su oni zapravo stalno umorni i da, dok drugi Europljani rade ili se zabavljaju, čvrsto spavaju u svojim krevetima.

Ironija je u tome što su Nijemci umorni zato što u pravilu rano ustaju i rano liježu, tvrde autori istraživanja. Čak 29 posto ih ustaje prije 6 sati ujutro, što je gotovo dvostruko više u odnosu na Britance, Španjolce i većinu drugih naroda, gdje se brojka vrti negdje oko 15 posto.

Nijemci, poput Španjolaca i Portugalaca, vole "ubit' oko" tijekom dana, ali za razliku od tih naroda, u kojima velika većina ne ide leći do duboko u noć, tri četvrtine Nijemaca, najvećih pospanaca na Starom kontinentu, tvrdo spava "debelo" prije ponoći.

"U krpama" su ranije nego itko drugi, u prosjeku oko 22 i 30. Točnije u 22.47, ali to je tek prosjek. Mnogi Nijemci, kaže se u istraživanju, u "carstvu snova" su i prije 10 sati navečer.

Rezultati novog istraživanja Laboratorija za spavanje sveučilišta u Regensburgu, koje su tabloidi okrstili "Siesta istraživanjem", glavna su tema popodnevnih kontakt-emisija u Njemačkoj.

Jedino je pitanje da li te emisije itko gleda, ako u to vrijeme može spavati, jer je istraživanje pokazalo da popodnevni drijemež više znači Nijemcima nego ikome drugome.

Čak ni Španjolci, koji su izmislili riječ za "siestu", ne spavaju toliko poslije podne.

Nevjerojatnih 22 posto Nijemaca tvrdi da ne bi mogli živjeti da bar triput na tjedan ne odrijemaju poslijepodne, dok to isto radi tek osam posto Španjolaca i devet posto Portugalaca. Negdje između su Talijani sa 16 posto.

Autor istraživanja Juergen Zulley smatra da je razlog pospanosti Nijemaca u činjenici što ne spavaju dovoljno tijekom noći, jer ustaju prerano. Prosjek ustajanja je oko 6 sati ujutro, što znači da mnogi ustaju još i ranije, a to je puni sat ranije od bilo koga drugog u Europi. Ostati do 8 u krevetu u dane vikenda za većinu Nijemaca, tvrdi Zulley, znači "predugo spavati".

Takav rezultat neće iznenaditi nikoga tko je ikad bio na odmoru u istom hotelu s Nijemcima, koji neizbježno poharaju švedski stol na doručku prije nego što se itko drugi digne iz kreveta i koji svoje ručnike postave na najbolja mjesta na plaži prije nego što je sunce uopće izašlo.

No Zulley je ponudio i rješenje svojim stalno pospanim sunarodnjacima. "Kad vam budilica zazvoni u 6.23, samo se okrenite i nastavite spavati. Možda će vas isprva peći savjest, ali će vam dugoročno biti mnogo bolje nego sad".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙