FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će pustiti 38 zatvorenika iz Guantanama

WASHINGTON, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američki Pentagonaodlučio je da 38 zatočenika držani u vojnom zatvoru u kubanskomzaljevu Guantanamo nisu "neprijateljski borci" i da će bitioslobođeni, kazao je u utorak viši dužnosnik Pentagona.
WASHINGTON, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američki Pentagona odlučio je da 38 zatočenika držani u vojnom zatvoru u kubanskom zaljevu Guantanamo nisu "neprijateljski borci" i da će biti oslobođeni, kazao je u utorak viši dužnosnik Pentagona.

Tajnik za mornaricu Gordon England rekao je da je Pentagon završio reviziju slučajeva svih zatočenika u tom zatvoru, koji su klasificirani kao neprijateljski borci, jer su SAD bila nevoljke dati im status ratnih zarobljenika.

Posebno vojno tročlano tijelo zaduženo za reviziju utvrdilo je da je 520 zarobljenika bilo pravilno klasificirano, dok 38 njih ili sedam posto od ukupnog broja zatočenih, nisu bili neprijateljski borci unatoč ranijim određenjima.

England, koji je nadzirao reviziju, odbio je dati imena i nacionalnost 38 zatvorenika koji će biti oslobođeni. Dodao je da ih je većina oslobođena zbog nedostatka dokaza ili kako je rekao "tankih dosjea o njima".

Pentagon je osnovao to tijelo nakon presude Vrhovnog suda u lipnju 2004. da se zatvorenici u Guantanamu mogu obratiti i američkim sudovima u potrazi za oslobađanjem.

SAD u zatvoru u Guantanamu drži oko 540 stranih državljana uhićenih u globalnom ratu protiv terorizma, kako te akcije naziva američki predsjednik George W. Bush. Većina ih je uhvaćena u Afganistanu.

Bush je odlučio da ti zatvorenici ne potpadaju pod Ženevsku konvenciju, a status neprijateljskog borca ne jamči im prava kao po međunarodnom pravu za ratne zarobljenike.

Oko 214 osoba zatočenih u Guantanamu oslobođeno je kroz druge slučajeve, poput diplomatskih pregovora, koji su održavani odvojeno od revizije statusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙