FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla najstarija hrvatska olimpijka

ZAGREB, 28. ožujka 2005. (Hina) - Svestrana sportašica i najstarijahrvatska olimpijka, sudionica Olimpijskih igara 1936. u Berlinu,Zulejka Stefanini-Tućan, umrla je 27. ožujka u Zagrebu u 94. godini.
ZAGREB, 28. ožujka 2005. (Hina) - Svestrana sportašica i najstarija hrvatska olimpijka, sudionica Olimpijskih igara 1936. u Berlinu, Zulejka Stefanini-Tućan, umrla je 27. ožujka u Zagrebu u 94. godini.

Zulejka Stefanini-Tućan rođena je 6. siječnja 1912. u Splitu, a u svojoj sportskoj karijeri osvajala je trofeje u čak 14 športskih disciplina. Bila je nastavnica tjelesnog odgoja i skijaški učitelj, a bavila se gimnastikom, plivanjem, veslanjem, hazenom, skokovima u vodu, odbojkom i košarkom ali je najdublji trag ostavila u atletici.

Bila je rekorderka na 80 metara s preponama, na 200 metara, skoku u vis, bacanju kugle, koplja i u troboju. Kao gimnastičarka bila je prvakinja države 1933. i 1935.

Uz visoke sportske domete te animatorski i propagatorski sportski rad, kojem se potpuno posvetila kao nastavnica tjelesnog odgoja na VII. zagrebačkoj gimnaziji, gdje je godinama otkrivala mlade talentirane sportaše i slala ih u atletske klubove, njezino ime je zabilježeno i u umjetničkim krugovima, jer je bila i zapažena keramičarka. Završila je četverogodišnji keramički tečaj na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu i bila članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Datum pokopa najstarije hrvatske olimpijke bit će naknadno objavljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙