FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će prodati Pakistanu mlazne lovce F-16

WASHINGTON,25. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države pristale suprodati borbene lovce F-16 Pakistanu i tako povukle potez koji setumači kao nagrada ključnom američkom savezniku u borbi protivterorizma, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.
WASHINGTON,25. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države pristale su prodati borbene lovce F-16 Pakistanu i tako povukle potez koji se tumači kao nagrada ključnom američkom savezniku u borbi protiv terorizma, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.

Prodaja borbenih zrakoplova F-16 neće poremetiti ukupnu vojnu ravnotežu između Pakistana i Indije, a zrakoplovi su ključni za sigurnost Pakistana dok predsjednik Pervez Musharaf vodi borbu protiv terorizma, rekao je novinarima visoki dužnosnik administracije koji je zatražio da ostane neimenovan.

Dužnosnik Bushove administracije kazao je da je riječ o razmjerno malom broju F-16, ali da Sjedinjene Države ne ograničavaju broj zrakoplova koji su spremne prodati Pakistanu.

Kako izvješćuju mediji za sada su posrijedi 24 zrakoplova, ali bi se njihov broj mogao promijeniti.

Dužnosnik je kazao kako su Sjedinjene Države spremne pojačati obrambenu suradnju i s Indijom uključujući prodaju lovaca F-16 i drugih zrakoplova toj zemlji.

On je rekao da Indija trenutačno razmatra kupovinu velikog broja borbenih lovaca te da ona mora odlučiti od koga će ih kupiti.

Odluka o prodaji dolazi nakon posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice Pakistanu i Indiji početkom ožujka, a o tome će u petak biti obaviješten američki Kongres.

Dužnosnici State Departmenta rekli su novinarima kako Sjedinjene Države žele proširiti strateško partnerstvo s Indijom jačajući obrambenu suradnju te gospodarske i trgovinske odnose kako bi pomogle Indiji da se razvije kao važna svjetska sila.

Pakistan traži od Sjedinjenih Država višenamjenske lovce od 1990. kada je Washington blokirao prodaju zrakoplova F-16 kao sankciju zbog pakistanskog nuklearnog programa.

Odnosi između SAD-a i Pakistana poboljšali su se nakon što je Pakistan pomogao Amerikancima da sruše talibane u Afganistanu 2001. i prihvatio pomoći Washingtonu u borbi protiv terorizma.

Indija se protivi prodaji lovaca F-16 smatrajući da će opremanje pakistanske vojske modernim ratnim zrakoplovima poremetiti vojnu ravnotežu u regiji i negativno utjecati na otopljavanje odnosa između Indije i Pakistana.

Napetosti između dva susjeda naoružana nuklearnim oružjem, koji su dosad vodili tri rata, popustile su prošle godine kada su počeli pregovore usmjerene na okončanje polustoljetnih neprijateljstava kojima je najvažniji razlog spor oko Kašmira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙